BATMAN'DA FISTIK HASADI

Batman'da fıstık hasadına başlandı

 
Batman köylerinde  fıstık hasadı başladı.
 
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından, Batman merkeze bağlı Demirbilek (Meymuniye) köyünde fıstık hasadı tarla günü etkinliği düzenlendi.
Etkinliğe Vali Hulusi Şahin, Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, STK ve oda başkanları ile çiftçiler katıldı.
 
Etkinlikte konuşan Şahin, Batman’da fıstık ekiminin her geçen gün yaygınlaştığını, fıstığın önemli bir gelir kaynağı haline dönüştüğünü söyledi.
 
“10 sene içerisinde sıfırdan bir füze hızıyla 93 bin dekarlara geldi”
 
Batman'ın bir tarım şehri ve ürettiği ürünleri de en kaliteli olduğunu belirten Şahin, “Batman'ın pazar değeri de son derece yüksek. Fıstık bu topraklara çok tanıdık olmayan bir ürün fakat son 10 sene içerisinde sıfırdan bir füze hızıyla 93 bin dekarlara geldi. Bu hız devam ederse çok kısa süre içerisinde 100 bin dekarı geçeriz. Üretim miktarı bin 200 tondan bahsediliyor ama yolda olan ürün yelpazesi ile beraber kısa sürede içerisinde 10 bin tonu göreceğiz. Fıstık katma değeri yüksek olan bir ürün. Bu nedenle çiftçi bizi memnun ediyor. Bu kıraç topraklarda elde edilen gelir birim alanına vurulduğunda hayal edemeyeceğiniz rakamlara ulaşıyor.” dedi.
 
“Çiftçimiz fıstıktan iyi bir gelir temin ediyor”
 
 
Batman halkının fıstık üretimini sevdiğini belirten Şahin, şunları söyledi:
 
 
"Çiftçimiz fıstıktan iyi bir gelir temin ediyor ve biz de destekliyoruz. Bir buçuk milyonun üzerinde fıstık fidanını çeşitli kaynaklardan vatandaşlarımıza ve çiftçilerimize takdim ettik ve etmeye de devam edeceğiz. Biz fıstığı burası gibi taşlık biraz daha kıraç ve eğimli arazilerde tavsiye ediyoruz. Taban arazilerde, verimli ve güzel arazilerde ise temel gıda maddesi olan mercimek, buğday ve mısır gibi ürünleri de üretmeye devam edeceğiz. Çünkü onlarla doğuyoruz.”
 
“Çiftçi gülerse bütün ülke güler”
 
 
 
"Elimizdeki toprağı çok düzgün bir şekilde planlamamız lazım." diyen Şahin, “Verimliliği sınırlı olan arazilerimizde böyle ürünlere yönelmemiz gerekiyor. Çiftçi gülerse bütün ülke güler. Biz çiftçimizi destekleyeceğiz. Çiftçi toprağımıza bakacak ki bütün ülke doysun. Bunun ötesinde de bütün ülke ihracat yapacak ve tarımdan ciddi gelir elde eden ülkeler arasına girecek.” ifadelerini kullandı.
 
 
“9 senede bir milyon 10 bin fıstık çöğürü dağıtıldı”
 
 
Programda bir konuşma yapan Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün ise 2012 ile 2021 yılları arasında kentte yaklaşık 1 milyon 10 bin fıstık çöğürünün dağıtıldığını aktardı.
 
 
Gün, "Meyvecilik geliştirme projesi kapsamında 2012 ile 2021 yılları arasında çeşitli kurumlardan ve Bakanlığın destekleriyle Batman'ımıza bir milyon 10 bin fıstık çöğürü dağıtılmış bulunmaktadır. Özellikle bu yıl periyodisite ve kuraklığın etkisiyle bin 245 tonluk bir ürün beklentimiz var. Bu yıl fıstık değeri 62 ile 75 lira arasında bir pazar değeri bulunmaktadır." diye konuştu.

Etiketler : ,,,

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler