Batman'da tarımsal kuraklık endişesi yok

​Yağışların kuraklık riskini en aza indirdiğini belirten Batman İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, Gercüş ilçesindeki bazı ürünler hariç Batman’da tarımsal kuraklıktan bahsedilemeyeceğini söyledi.

Yağışların mevsimsel beklentinin altında yağması, baraj ve göllerdeki doluluk oranların az olması tüm Türkiye’de olduğu gibi Batman’da da kuraklık endişesini beraberinde getirdi. Konuyla ilgili İLKHA muhabirinin sorularını cevaplayan Batman İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, halkı rahatlatan açıklamalarda bulundu.

Batman için şu an kuraklık riskinin olmadığını belirten Gün, Gercüş’teki bazı tarımsal ürünlerin dışında diğer yerlerde kuraklık beklemediklerini söyledi.

Yağışların tekrar başlamasının kendileri, çiftçiler ve vatandaşlar için sevindirici olduğunu ifade eden Gün, tarımsal kuraklık konusunda herhangi bir risk göremediklerini söyledi.

Kuraklık riskini en aza indirmek için Batman’da damla su sistemi projesini de hayata geçirmeye çalışacaklarını, bu konuda çiftçilere yönelik eğitimler düzenleyeceklerini belirten Gün, su israfının en aza indirilmesi konusunda da çiftçilere tavsiyelerde bulundu.

"Şu an Batman’da kuraklık riski bulunmuyor"

Gün, "Ülke genelinde olduğu gibi Batman ilimizde de yağışlardan dolayı kuraklık riskinden bahsedilmektedir. Kuraklıkta üç parametre bulunmaktadır. Bunlar; meteorolojik kuraklık, tarımsal kuraklık ve hidrolojik kuraklık diye tabir ediliyor. Bizim için önemli olan elbette tarımsal kuraklıktır. Şu anda meteorolojik kuraklık olarak bakanlığımıza il kriz raporu şeklinde rapor sunduk. O raporumuzda ve ilçe bazında aldığımız rapor doğrultusunda, şu anda Gercüş ilçemiz haricinde diğer ilçelerimizde kuraklık riski görülmemektedir." dedi.

"Yağan yağışlar, kuraklık riski daha da azaltacak"

Yeniden başlayan yağışlarla kuraklık riskinin daha da azalacağını vurgulayan Gün, "Elhamdülillah bugün itibariyle şu anda yağmur yağışları başladı. Yağan yağışlar da inşallah kuraklık riskini azaltacaktır. Meteorolojik verilere göre kuraklık riski bütün ülkede olduğu gibi ilimizde de mevcut. Metrolojiden aldığımız verilere göre Aralık, Ocak aylarında yüzde 50’lik bir yağış azlığı vardı. Hidrolojik kuraklık nehirlerin, göllerin hem de baraj sularının azalmasıdır. Nitekim şu anki yağışlarla bu risk de en aza inmiş oldu. İlimizde kuraklık riski olarak şu anda tarımsal kuraklık genelde bitki kök kısmına yakın toprak nemini ifade ediyor. Bizim yaptığımız ölçümlere göre Gercüş ilçemizde tahıl ürünlerinde görülebilir ama diğer ürünlerde pek de görülmüyor. Şu anda Batman ilinde tarımsal kuraklıktan bahsetmek doğru değildir. İnşallah da olmaz diye temenni ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Damla sulama sistemi; tarımsal kalkınma projesine dâhil edildi"

Damla su sisteminin tarımsal kalkınma projesine dâhil edildiğini açıklayan Gün, "Özellikle son uygulamalarda ekonomik olarak tarımsal kalkınmayı destekleme projesi içerisinde dâhil olmayan damla sulama sistemi de kısa kalkınmada yüzde 50’lik hibeye dâhil edildi. Buradaki maksat özellikle yer altındaki sularımızdan faydalanıp, suyu en asgari şekilde kullandırmaktır. İnşallah çiftçilerimiz de bu konuda temayüllü olur. Bu durumda ne kadar su kuyusu açılırsa yer altı sularından faydalanıp kuraklık riskini o oranda azaltmış oluruz." diye konuştu.

"Su israfına karşı çiftçilere eğitim verilecek"

Su israfının, vahşi sulamanın önüne geçmek için çiftçilere eğitim vermeye başlayacaklarını belirten Gün,  şunları söyledi:

"Bunun yanında biz de Batman İl Tarım Müdürlüğü olarak özellikle mısır döneminde vahşi sulamanın önüne geçmek için köylü ve çiftçilerimizle toplanıp ilgili eğitimlerin verilmesi için koşulları sağlamaya çalışacağız. Suyu ne kadar tasarruflu kullanabilirsek kuraklık riskini de o kadar asgariye indirmiş olacağız. Kuraklık riskine karşı özellikle çiftçilerimizin köy geneli Tarsim Sigortasına başladıklarını ifade edebiliriz. Tarsim olarak şu anda Van bölgesinde kurulup Batman’ı da içine alarak çiftçilerimiz bu sigorta ile risklerini en aza indirmiş oluyorlar. 2021 yılının başta Batmanlı çiftçimize ve ülkemize kuraklık olmayacak ve bereket getirmesi temennisinde bulunuyorum."

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler