BÖBREKLER İÇİN SU ÇOK ÖNEMLİ

BÖBREKLER İÇİN SU ÇOK ÖNEMLİ

Yaşam Hastanesi, Dünya Böbrek günü için su dağıtımı ve bilinçlendirme etkinliği gerçekleştirdi. Petrolcity AVM’de stand açan Yaşam Hastanesi, stand ziyaretçilerine su dağıtarak böbrek sağlığı hakkında bilgiler verdi.
 
“GÜNDE EN AZ SEKİZ BARDAK SU İÇİN”
 
“Yaşamın kaynağı, insan vücudunun yaklaşık yüzde 60’ı ve metabolizmanın ana elemanı su” diyen Yaşam Hastanesi Üroloji Bölümü Doktoru Op. Dr. Gökmen Akarer, “Hücrelerin, dokuların organ ve sistemlerin çalışması, metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin taşınması ve atılması, vücut ısısının denetiminin sağlanması, eklemlerin kayganlığının sağlanması vücutta sadece birkaç faydasıdır. En küçük birimimiz olan hücrelerin bile ana unsuru sudur ve su olmadan nerdeyse hiçbir tepkime gerçekleşmez” dedi.
 
Op. Dr. Gökmen Akarer, su ve böbrek sağlığı ile ilgili yaptığı açıklamada;  “Günde en az sekiz bardak su içilmesi son zamanların güncel önerisi olmuştur. Birçok böbrek dışı hastalıkta, örnek olarak mesane kanseri, kolorektal kanser ve koroner arter hastalıklarında suyun koruyucu etkileri gösterilmiştir. Son dönem böbrek yetmezliğinin risk faktörleri arasında bireyde hipertansiyon veya diyabetes mellitus varlığı, taş hastalığı öyküsü, tekrarlayan piyelonefrit atakları, glomerülonefrit varlığı veya kalıtsal böbrek hastalıkları mevcuttur. Bu hastalıklardan bazıları doğru ve zamanında tedavi edilmesi halinde son dönem böbrek hastalığına neden olmadan kontrol altında tutulabilir. Bu hastalıkların bir kısmında suyun tedavi edici etkisi olduğuna dair çalışmalar mevcuttur.
 
Böbrekteki taş hastalığı, suyun tedavi edici etkisinin kanıtlandığı ilk hastalık olma özelliğini taşımaktadır. Yapılan birçok çalışmada suyun tedavi edici özelliği olduğu gibi önleyici etkisi de vardır. Yapılan retrospektif analizler göstermiştir ki taş gelişmeyen bireylerin taş gelişen bireylere göre sıvı alımı ortalama 500 ml. daha fazladır. Su alımı ile üriner enfeksiyon arasındaki ilişki önemlidir. Artmış idrar miktarı ile beraber bakteriyel yoğunluk ve virulans faktörlerin yoğunluğu azalır. Her işeme sırasında idrar yolu yıkanır. Ayrıca işeme sıklığı arttıkça mesane büzülür ve böylece bakterilerin tutunacağı yüzey alanı azalmış olur. Böbreğin kistik hastalıklarında ve diyabete bağlı böbrek hasarının önlenmesinde de günlük su tüketiminin önemi birçok bilimsel çalışmada gösterilmiştir. Yalnız tabi ki bazı kalp ve böbrek hastalıklarında gereksiz su tüketimi vücutta birikebileceğinden ve ödem yapabileceğinden dolayı ilgili doktor bilgisi olmadan su içme düzeninizi ayarlamayın. Biz doktorlar gerekli ön görüşmelerle size bu konuda bilgi vermeye hazır olduğumuzu ve bunun takipçisi olacağımızı size taahhüt ediyoruz. Dünya Böbrek Günüz kutlu olsun” ifadelerini kullandı.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler