ÇİĞKÖFTE SATIŞLARIDA ZAMLARDAN ETKİLENDİ

Artan maliyetler çiğköfte satışlarını da etkiledi.

Son zamanlarda birçok üründe yaşanan fiyat artışları çiğköfte satışlarını da olumsuz etkiledi. Çiğköfte üreten ve perakende satan esnaf, maliyetin artması nedeniyle çiğköfteye talebin azaldığını ve satışlarının düştüğünü söyledi.
 
Batman merkezde çiğköfte üreten ve perakende satan esnaf, sofraların vazgeçilmezlerinden olan ve çerez olarak da tüketilen çiğköftenin; bulgur, yağ ve diğer ürünlere gelen zamlardan sonra satışlarının yüzde 50'den fazla düştüğünü belirtti.
 
 
Çiğköfteye olan rağbetin yapılan zamlardan dolayı düştüğünü belirten sektör temsilcileri, yetkililerden artan maliyetlere müdahale etmeleri çağrısında bulundu.
 
Artan maliyetlerin genelde stokçulardan kaynaklandığını dile getiren çiğköfteciler, devletin stokçulara bir çözüm bulması gerektiğini söyledi.
 
"Maliyetlerin artması satışlarımızı yüzde 50 düşürdü"
 
Artan maliyetlerin çiğköfte satışlarını da olumsuz etkilediğini belirten çiğköfte üreticisi Abdullah Varol, "Son zamanlarda ürünlere gelen aşırı zamlardan dolayı çiğköfte satışlarımız yüzde 50 düştü. Eskiden çiğköftelik bulgurun torbasını 60 liraya alırken şu anda ise 200 lirayı bulmuş durumda. Yağın tenekesi 90 liraydı şu anda 450 lirayı geçti. İsotun fiyatı da aynı şekilde arttı. En ufak bir zamda çiğköfte satılarımız düşüyor. Yakıt, kira ve diğer maliyetlerim de çok arttığından çok zor duruma düşmüş haldeyiz." dedi.
 
"Herkes kendi kafasına göre ürünlere zam yapıyor"
 
Fiyat artışlarının sebebini araştırdıklarında genelde stokçuluktan kaynaklandığını gördüklerini söyleyen Varol, "Ürünler stokçuların eline geçtiği için fiyatlar sürekli artıyor. Yetkililerin bu stokçuların önünü kesmeleri gerekiyor. Çünkü herkes kendi kafasına göre ürünlere zam yapıyor. Bu nedenle piyasa çok kötü durumda, imalatçı olduğumuz için artan maliyetlerden çok etkileniyoruz. 300-350 arasında bayi ve satış noktalarımız var. Daha önce her seferinde 100 kilo çiğköfte alan bayimiz şimdi alışlarını 50 kiloya düşürdü. Artan maliyetlerden dolayı satışlarımız çok düştü. Yetkililerden talebimiz; yükselen fiyatlara müdahale etmeleridir." dedi.
 
"Zamlar çiğköfte satışlarımızı yüzde 80 düşürdü"
 
Maliyetlerin yükselmesiyle birlikte çiğköfte fiyatlarını cüzi miktarda artırmalarına rağmen satışlarının yüzde 80 düştüğünü belirten çiğköfte perakende satıcısı Abdurrahman Çelik ise şunları söyledi:
 
"Çiğköfteye artan maliyetlerden dolayı yaptığımız cüzi miktardaki artış bile satışlarımızı çok kötü etkiledi. Eskiden günlük 150 pakete yakın satışımız olurdu ama şu anda satışlarımız yüzde 80 azaldı. Günlük satışımız 60 kiloya yakınken şu anda 20-25 kiloya indi. Döviz kurlarının yükselmesi bizi de çok etkiledi. Çiğköfte sofralarımızın zenginliğidir. Çoğu kişi ya hediye olarak ya da atıştırmalık olarak alıyor. Durum böyle giderse perişan olacağız. Yetkililerden artan zamlara bir çare bulmalarını istiyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler