HAK-İŞ VERGİ YÜKÜ KALDIRILMALI

HAK-İŞ Batman İl Başkanı Söğüt: Asgari ücret üzerindeki vergi yükü kaldırılmalı.

2022 yılı asgari ücrete ilişkin yazılı bir açıklama yapan HAK-İŞ Konfederasyonu Batman İl Başkanı Bünyamin Söğüt, toplumun büyük bir kesimini doğrudan ilgilendiren asgari ücretin beklentileri karşılayacak düzeyde olması gerektiğini söyledi.
 
Yüksek enflasyon, yüksek döviz ve artan hayat pahalılığından dolayı, 2022 için belirlenecek asgari ücretin her zamankinden daha büyük anlam ifade ettiğini belirten Söğüt, Avrupa’da asgari ücret ile çalışan oranı yüzde 1 ila 2 iken Türkiye’de yüzde 42 olduğunu, bunun da 6,5 milyon emekçiyi kapsadığını aktardı.
 
Aileleri ile beraber asgari ücretin yaklaşık 30 milyonun üzerinde bir kesimi doğrudan ilgilendirdiğini ifade eden Söğüt, Hak-İŞ olarak asgari ücret tespitinin sağlıklı bir rakama ulaşabilmesi için beş taleplerinin olduğunu kaydetti.
 
“Asgari ücret dört kişilik bir ailenin asgari ihtiyaçlarını karşılayabilecek oranda olmalı”
 
Söğüt, “Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yapısının değişmesini istiyoruz. Bağımsız ve aynı zamanda güvenilir bilim insanlarının da içinde bulunduğu bir yapının objektif kriterleri belirleyip asgari ücretin buna göre belirlenmesini istiyoruz. Asgari ücretin, çalışan bir emekçi üzerinden değil, evli ve iki çocuklu bir aile üzerinden değerlendirilmesini istiyoruz. Belirlenecek olan asgari ücretin dört kişilik bir ailenin asgari ihtiyaçlarını karşılayabilecek oranda olmasını istiyoruz.” dedi.
 
“Rakam bütün emekçileri memnun etmeli”
 
Asgari ücret ve ücretler üzerindeki vergi yükünün kaldırılmasını istediklerini vurgulayan Söğüt şöyle devam etti:
 
“Belirlenecek rakamının asgari ücretle çalışan bütün emekçileri memnun edecek bir rakam olmasını istiyoruz. Çalışanları enflasyona ezdirmeyecek yeni bir asgari ücreti iktidarıyla, muhalefetiyle, emek örgütleriyle hep birlikte oluşturmamız gerekiyor.”
 
“İşverenler olarak da fedakârlık yapmanız gerektiğini unutmayın”
 
Açıklamasında işverenlere de çağrıda bulunan Söğüt, “Emekçiler pandemiye rağmen çalıştılar ve ürettiler. Pek çok sektörde ihracat rekoru kırıldı. Bütün fedakârlığı hükümetten bekleyip her türlü teşviklere rağmen daha fazlasını isteyerek bu sorunu çözemeyiz. Lütfen gözünüzü kulağınızı tıkamayın. İşverenler olarak da fedakârlık yapmanız gerektiğini unutmayın.” dedi..

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler