KAPLAN , Ahilik Haftasını Kutladı

Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği Başkanı Mehmet Salih KAPLAN, Ahilik Haftasını Kutladı

Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği Başkanı Mehmet Salih KAPLAN; Ahilik Haftası ile ilgili yaptığı açıklamada, Ahilik, kelime olarak, Arapça “kardeşim” anlamına gelen “Ahî” kelimesinden gelmektedir. Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir boyut oluşturan Ahilik; dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Bu anlamda Ahiliğin, işçinin, çalışanın, üretenin, Dürüst kazancın, dürüst ticaretin ve adaletli yönetimin simgesi olduğunu söyleyebiliriz. Diye sözlerine devam eden KAPLAN;

- Ahilik, halka dönük bir kurumdur. Kendi ticaret çıkarını diğer meslektaşlarından üstün tutmayan mutluluğu halka hizmet edip yararlı olmakta arar.

- Belli bir süre, bir meslekte kalarak olgunlaştırılan çırak-kalfa-ustalık döneminde öğreticiye candan bağlanmak suretiyle sanatı, sağlam ahlaki ve mesleki temellere oturtmayı amaçlar.

- İşe saygı ve çalışkanlık, yardımlaşma Ahilik kurumunun temel ilkeleri arasındadır. İnsanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde, dürüstlük, güvenilirlik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, sevgili, cömert ve güler yüzlü olma ilkelerini esas alan ahilik sistemini günümüzde de uygulamayı   başarabilmemiz halinde yaşadığımız birçok sorunun kendiliğinden ortadan kalkacağını kaydetti,

Bu anlamda Başta Esnaf ve Sanatkarlarımız olmak üzere tüm Kurum ve Kuruluşlarımızın her zamankinden daha fazla yardımlaşma ve dayanışmayı amaçlayan ön yargılardan uzak,  empati yapabilir anlayışa sahip olmayı dileyerek Ahilik haftasını kutlarım.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler