KORİK-TİLMERÇ İLAVE VE REVİZYON İMAR PLANI

KORİK-TİLMERÇ İLAVE VE REVİZYON İMAR PLANI

Görevden uzaklaştırılan Batman Belediiesi Eş Başkanları Mehmet Demir ve Songül Korkmaz imar planına ilişkin yaptıkları paylaşımda şöyle dediler;
 
Batman hızla büyüyen, giderek değişen ve dönüşen bir kent haline geliyor. Ancak; var olan kentsel sorunlar ne yazık ki bu büyümenin ve değişimin önündeki en büyük engeldir.
Özellikle sorunları çözme bağlamında atılan adımlar bürokratik engeller takılmıştır, kentin sorunlarının çözülmesinin önündeki en büyük engel bürokrasidir.
 
BÜROKRATİK ENGELLER
 
Yıllarca çözülemeyen veya çözülmek istenmeyen idari sınır sorunu 10 yıl oyunca bu kenti kilitleme noktasına getirmiştir. Bu sorun ne yazık ki 10 yıl boyunca kentin büyümesini, gelişmesini ve yatırımların hayata geçmesini engellemiştir. Batman Belediyesi, imar planı yapamaz hale getirilmiştir. Kentin en önemli sektörlerinin başında gelen inşaat sektörü geçen süre zarfında ciddi daralmalar yaşamıştır. İdari sınır sorunu yaşanırken devamında onaylı imar planı içine arazi toplulaştırması girmiş, sonrasında hava mania sorunu baş göstermiştir. Var olan bu sorunları zamanında çözülemediği için mülkiyet sorunları çözümsüz kalmıştır.
 
"İLAVE VE REVİZYON NAZIM İMAR PLANI"
 
Yine bilindiği üzere; kentin park alanı, ulaşım sorunları, kaçak yapılaşma, otopark sorunu gibi önemli sorunları bulunmaktadır. Bu kapsamda Belediye olarak; artan nüfusa yetecek arsa stokunun üretilmesi, yeni ulaşım bağlantılarının oluşturulması, kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi, arsa, konut ve kira fiyatlarının düşmesi, sosyal donatı alanlarının artırılması, mülkiyet sorunlarının çözülmesi, imar planı bütünlüğünün sağlanması, yaşam kalitesinin arttırılması ve kamu yararı amacıyla 1/5.000 ölçekli “İlave ve Revizyon Nazım İmar Planı” hazırladık. Bayındır, Çamlıtepe, Korik, Petrol ve Tilmerç mahallelerinin bir kısmını içine alan yaklaşık 10500 dönümlük alanda hazırlanan 1/5.000 ölçekli İlave ve ‘Revizyon Nazım İmar Planı’ 04.12.2019 tarihli 13-547 sayılı Belediye Meclis kararıyla onaylanmıştır. 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı çalışmaları ise devam etmektedir.
Hazırlanan imar planında kentin tamamına hizmet edecek park alanları, kendi içinde bütünlük arz eden geniş imar yolları, eğitim alanları, sağlık alanları, spor alanları, otopark alanları ve kamuya ait hizmet alanları ayrılmıştır.
Bu plan ile gelişme alanlarında yaklaşık olarak 100 bin nüfusun yaşayacağı şekilde planlanmıştır. Meskûn alanlarda mülkiyet sorunlarını çözmeyi amaçlarken gelişme alanlarında ise yaşanılabilir bir kent modeli oluşturmayı amaçladık. Bu plan ile inşaat sektörünün yaşadığı daralmanın etkisini azaltacaktır. Aynı zamanda tekstil sektörü giderek büyümekte, yapılan imar planında bu husus da dikkate alınmıştır. Plan da yer ayrılmıştır.
Bu plan, gelecek öngörüsü ile adalet ve eşitlik ilkesi çerçevesinde hazırlanmıştır. 
 
Özellikle sosyal donatıların plan bazında herkese eşit mesafede, erişilebilir, ulaşılabilir olması adalet ve eşitlik ilkesi gereği üzerinde durduğumuz en önemli hususlardan biridir. Bu anlamda rantın imar planı bazında adil dağıtılması önemliydi. Bu plan ile Korık Mahallesinin dönüşümü esas alınarak bu bölge alt merkez seçilmiştir. Bu kapsamda değişecek ve dönüşecek olan bu alanda sosyal donatıların yoğunlaştığı, kentin tamamına hizmet edecek şekilde cazibe bir alan oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu bölgenin dönüşümü sağlanacak şekilde yeni imar hakları oluşturulacaktı. Tabi burada en önemli husus şu an hazırlanmakta olan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planıdır. Bu planın hazırlanmasında bu alanın dönüşümünü sağlayacak ve mağduriyet yaratmayacak şekilde ele alınmalıdır.
                                          

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler