KPSS ücretine öğrencilerden tepki

ÖSYM tarafından, ağustos ayında yapılacak KPSS’ye giriş ücretinin 300 TL olarak belirlenmesi sınava girecek öğrencilerin tepkisine neden oldu. Yapılan zamma tepki gösteren öğrenciler, bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 400 bin kişinin katılacağı KPSS oturum ücretlerinin artmasına tepki gösteren öğrenciler, salgından dolayı sınav ücretlerinde indirim beklerken bunun tam tersi olmasına anlam veremediklerini belirtti.

Yapılan her sınav için katılımcılardan ayrı bir ücret alındığını belirten öğrenciler, sınav ücretlerinde özellikle bu yıl çok fazla artış yapıldığını ifade etti.

KPSS oturum ücretlerinin yüksek olmasından dolayı birçok kişinin sınava katılamadığını ifade eden öğrenciler, oluşacak mağduriyetin önüne geçmek için yetkililerin sınav ücretini ödeyemeyen kişilere yönelik bir çalışma başlatması gerektiğini söyledi.

Hüseyin Ertaş

“Sınav ücretleri çok yüksek”

Bu sene ilk kez KPSS’ye gireceğini söyleyen İslami İlimler 4’üncü sınıf öğrencisi Hüseyin Ertaş “Üniversite hazırlık sürecinde sınav ücretlerinde yaşadığımız ücret sıkıntısını şu an yine yaşıyoruz. Çünkü sınav ücretleri çok yüksek, ben öğrenci ve işsizim. Bize verilen burs ücreti bile bize yetmiyor. Devletten beklentimiz sınav ücretlerinin en asgari seviyeye indirilmesidir. Hatta bazı belediyeler maddi durumu olmayan öğrenci ve gençlerin sınav ücretlerini karşılama konusunda yardım etmektedirler. Yetkililerin gençlere değer verdiğini görmek istiyoruz. Bu nedenle bütün valilik ve belediyelerden bu duyarlığı göstermelerini istiyoruz.” diye konuştu.

Eyyüp Aykut

“Sınava katılabilmek için borç alan bile oldu”

Sınavlara katılan milyonlarca kişinin bulunduğunu belirten Eyyüp Aykut, "Milyonlarca öğrenci sınavlara para ödemek zorunda ve bu miktarda öğrenciler için yüksek bir miktar. Örneğin geçen sene 4 oturuma katılan bir öğretmen adayı 320 TL tutarında para ödüyordu. Bu noktada arkadaşlarım bir ay öncesinden bu miktarı ödemek için hesap yapıyorlardı. Çevremde sınava katılabilmek için borç alan bile oldu. Öğrenciler zaten yıl boyunca sınava hazırlık yaparken kitap, dershane veya denemelere ücret ödeyerek yüksek meblağlar cebinden çıkıyor. Devletin bu konuda öğrencilere yardımcı olması gerekiyor. " şeklinde konuştu.

“Her sınav için ücret öğrenciye ciddi maliyettir”

KPSS'ye katılanların büyük çoğunluğunun işsiz olduğunu hatırlatan Aykut, "ÖSYM'nin sınav ücretleri de gerçekten yüksek meblağlarda. Bu konuda öğrencilerin düşünülmesi lazım. Bu sınava girenler, üniversiteyi bitirip ekstra hazırlığa kalmış öğrencilerdir. Aynı zamanda bu kişiler sadece KPSS'ye girmiyor. ALES veya YDS gibi ÖSYM'nin yaptığı diğer sınavlarda var. Her sınava bu ücretler ödendiği zaman bir öğrenci için ciddi meblağ ortaya çıkıyor.” ifadelerini kullandı.

Yaşar Sevim

“Çoğu insanın umudu bu sınavlardır”

Ulaştırma ve trafik hizmetleri bölümü ikinci sınıf öğrencisi Yaşar Sevim, ÖSYM’nin yaptığı sınavların çoğunda yüksek miktarlarda ücretler aldığını belirterek şunları söyledi:

“Memur ve işçi olma hayali olan çoğu insanın umudu bu sınavlardır. Sınav ücretlerinin yüksek olması çoğu kişinin sınava girmemesine ve hayallerinin önüne geçiyor. Pandemi sürecinden dolayı ekonomik durumlar iyi olmadığından dolayı çoğu kişi sınav ücretlerini ödeyemeyecek. Sınavlara girmeye maddi durumu olamayanlar için yerel idarecilerin yardımcı olmaları gerekiyor. Bazı illerde yapılan bu uygulamanın her yere yayılmasını istiyoruz.”

Abdulsamet Kaplan

“Sınav ücretleri bu yıl daha da yükseltildi”

KPSS’ye ikinci kez katılacağını ifade eden Abdulsamet Kaplan, “2019 yılı Beden Eğitimi Öğretmenliği mezunuyum. KPSS sınavına ikinci girişim olacak. Sınav ücretleri geçen sene zaten yüksekken bu yıl daha da yükseltildi. KPSS sınavına çalıştığımız için hiçbir iş yerinde de çalışamıyoruz. Bu nedenle hiçbir gelirimiz yok. Devlet kurumlarının durumu olmayan vatandaş ve öğrencilere destek olmasını istiyoruz.” dedi.

 

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler