SALGIN ARTIYOR!

SALGIN ARTIYOR!

Geçmek bilmeyen kaşıntılarınızın sebebi alerji değil, son dönemlerde artan vaka sayısı ile toplum sağlığını tehdit eden Uyuz Hastalığı olabilir.
 
Bazı insanlar utandığı, bazıları ciddiye almadığı, kimileri de tedaviyi yanlış uyguladığı için kronik bir durum alan uyuz hastalığı hakkında bilinmeyenleri Dünya Hastanesi Cildiye Uzmanı Uzm. Dr. İlker Erden açıkladı.
 
UYUZ HASTALIĞI NEDİR?
 
Uyuz hastalığı aslında bir parazit. Bu parazit insan dışında ancak 48 saate kadar bulaşıcılığını koruyabiliyor. Parazitin en büyük özelliği, insan derisinde tüneller kazarak gezmesi ve şiddetli kaşıntıya sebep olması. Özellikle bu kaşıntı geceleri artıyor ve kişileri uykudan uyandırabiliyor.
 
UYUZ HASTALIĞI NASIL BELİRTİ GÖSTERİR?
 
Kaşıntı uyuzun bulaşmasından 2-4 hafta sonra ortaya çıkabilir. Uyuz hastalığı her yaşta görülebilir. 30 yıllık periyotlarla salgınlar yapabilir. Vücutta en çok el parmak araları, el bilekleri, genital bölgeler, uyluk ve gluteal bölgeler, kadınlarda meme bölgelerinde yine bebeklerde avuç içleri ve ayak tabanlarında kaşıntılı döküntüler oluşur.
 
UYUZ HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?
 
Uyuz hastalığı insandan insana temas yoluyla kolaylıkla bulaşıyor. Son yıllarda ülkemizde salgın halinde uyuz vakalarına rastlanıyor. Bunun en büyük sebepleri arasında otel, yurt gibi toplu yaşam alanları, ortak kullanılan eşyalar, uzun seyahatler sayılabilir. Özellikle güzellik merkezlerinde, spor salonları, hamam, havuz, sauna gibi yerlerde havluların veya yatak örtülerinin ortak kullanılması hastalığa davet çıkartıyor. Toplu alanlarda bulaş riski daha fazla.
 
UYUZ HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?
 
Tedavilerdeki eksiklikler veya uyumsuzluklar nedeni ile uyuz hastalığı bazen çok uzun sürebiliyor ve hastaların yaşam konforunu oldukça bozuyor. Uyuz hastalığına yakalananların mutlaka beraber yaşadıkları kişilerin de tedavi edilmesi gerekiyor. İlaçlar uygun süre ve dozda kullanılmalı, tedavi sonrası tüm kıyafetlerin, çarşafların, havluların yüksek derecede yıkanması, yıkanamayacak kıyafetlerin ütülenmesi veya kapalı bir poşet içerisine bir hafta süre ile bekletilmesi öneriliyor. Ayrıca tedavi süresince eve misafir kabul edilmemeli veya misafirliğe gidilmemeli. Uyuz tedavi edilebilen bir hastalık fakat tedavideki ince detaylar hastalar tarafından çoğu zaman ihmal edildiğinden tedavide büyük zorluklar yaşanabiliyor.

Etiketler : ,,

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler