Sebze kurutarak kışa hazırlık yapıyorlar
Batman'da ağustos ve eylül aylarında ev hanımları tarafından yapılan kış hazırlığı geleneği devam ediyor.
Batman’da yöresel lezzetleri ve geleneksel yemekleri kış aylarında da mutfaklarından eksik etmek istemeyen kadınlar, bunun için yoğun çabalarla ciddi bir hazırlık dönemi geçiriyor.
Batman'da birçok ev kadını evlerinin damında patlıcan ve biber gibi sebzeleri kurutup, kışa hazırlık yapıyor. Yaz aylarının sonunda Batman'daki birçok ev hanımı, kışa hazırlık için patlıcan biber alarak komşu kadınlarla imece usulü dolma yaparak onları damlarda kurutuyor. Kadınlar, sonbaharda hazırladıkları yemeklikleri daha sonra kış aylarında dolma yaparak tüketiyor.
Yaptıkları hazırlıklarla ilgili konuşan Ayşette Yılmaz, “Her sene biz Batmanlı kadınlar dolma yapıyoruz. Hale gidip patlıcan, biber alıyoruz. Daha sonra aldığımız patlıcan ve biberleri eve getirip mahalledeki kadınları çağırıyoruz ve birlikte yapıyoruz. Biber ve patlıcanların içini çıkarıp damda asıyoruz. Bunlar kuruduktan sonra kışın dolma yapıp yiyoruz. Bu biz kadınlar arasında gelenek oldu, her sene yapıyoruz.” dedi.
Yaptıkları hazırlığın geçmişten bu yana devam ettiğini vurgulayan Hediye Yılmaz, “Biz kadınlar her sene biber, patlıcanlarımızı kışa hazırlık için hazırlıyoruz. Bu bizler için bir gelenek haline geldi. Her sene pazara gidiyoruz, biber ve patlıcan alıyoruz. Eve geldiğimizde komşularımızı çağırıp birlikte hazırlık yapıyoruz, keyifli geçiyor. Biber ve patlıcanların içini açıp damda kurutuyoruz, kışında dolma yaparak yiyoruz. Bu âdeti ninelerimiz, annelerimize öğretti; annelerimizde bize öğretti ve bizde çocuklarımıza öğreteceğiz. Bu geleneği sürdüreceğiz inşallah.” ifadelerini kullandı.
Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 03Murat Çiçek ile röportaj:
- 04YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 05DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 06İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 07 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 11 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 12Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 13RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01BA-MED’DEN 26 HAZİRAN’DA UYUŞTURUCUYA KARŞI FARKINDALIK ÇAĞRISI
- 02Dağ Keçisi Yolunu Mu Şaşırdı? Yaklaşık 50 Yıl Sonra Yeniden Görüldü
- 03MÜDÜR CİĞER, PİKTES ÖĞRETMENLERİYLE BULUŞTU
- 04VALİ CANALP’A ÖZEL GÜVENLİK HAFTASI ZİYARETİ
- 05TRAFİK KOMUTA VE KONTROL MERKEZİ HİZMETE AÇILDI
- 06PORTEKİZLİ BENNY, PETROLSPOR’A İMZA ATTI!
- 07BATMAN’DA ÖĞRENCİLER KARNELERİNİ ALDI, YAZ TATİLİ BAŞLADI
- 08KALDIRIMLARDA YENİLEME ÇALIŞMASI BAŞLADI
- 09MÜDÜR CİĞER, OKUL İNŞAATLARINI İNCELEDİ
- 10ESAT EKREMOĞLU, MHP LİDERİ DEVLET BAHÇELI’Yİ MAKAMINDA ZİYARET ETTİ
- 11Temizlik Ekipleri Sahada Çalışmalarına Devam Ediyor
- 12UYUŞTURUCU OPERASYONU
- 13Batman Çayı’nda mahsur kalan 5 kişi kurtarıldı
- 14Batman Çayı’na düşen vatandaş kurtarıldı
- 15EBRUYA GÖNÜL VERENLERİN ESERLERİ SANATSEVERLERLE BULUŞTU




Henüz Yorum yok