TEKSİAD "ÜRETİM MALİYETLERİ KATLANARAK ARTMAKTADIR"

TEKSİAD Başkanı Öztürk, büyüyen tekstilin Batman ekonomisinin şah damarı olduğunu ifade etti.

2021 TEKSTİL SEKTÖRÜ DEĞERLENDİRME RAPORU
 
TEKSİAD Yönetim Kurulu 2021 yılı tekstil sektörünün mevcut durumu ve sektörünün geleceğinin ele alındığı değerlendirme toplantısını gerçekleştirdi.
 
TEKSİAD Başkanı Öztürk, büyüyen tekstilin Batman ekonomisinin şah damarı olduğunu ifade etti.
 
DÖVİZ PİYASINDAKİ ARTIŞ VE İSTİKRARSIZLIK BÜYÜK SORUN 
 
TEKSİAD - Batman Tekstil Sanayi İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Ali Öztürk, "Tüm dünyayı etkisi altına alan pandeminin sektöre olumsuz yansımasını sektörümüz alternatif üretimlerle (maske, önlük, tulum vb ) üzerinden atarken özellikle son dönemler yaşanan orantısız döviz artışı ve döviz fiyatlarındaki istikrarsızlık sektörümüze ağır bir darbe vurmuştur." ifadelerini kullanarak şu açıklamalarda bulundu. Öztürk " Makine alımlarından kaynaklanan döviz borçları, artan hammadde ve yedek parça fiyat maliyetlerinin yanı sıra dövizdeki artış, işletmelerin enerji (elektrik, doğalgaz vb) maliyetlerinin önemli ölçüde artmasına sebep olmuştur. Yemeğinden, servisine, hammaddesinden enerjisine tüm maliyetler büyük bir ölçüde artmış bu durum diğer sektörleri etkilediği gibi Türk Lirası (TL) ile işçilik yapan sektörümüzü de önemli ölçüde etkilemiştir. "
 
 
SEKTÖR BÜYÜMEKTE, SORUNLAR ARTMAKTA
 
TEKSİAD Başkanı Öztürk açıklamasının devamında "Tekstil sektörü şehrimizde kabuğuna sığmayıp her geçen gün büyümektedir. Kapasite ve işçilik kalitesi olarak şehrimiz tekstil sektöründe Türkiye’de ilk 5 il arasında yer bulma başarısını sağlamış, Batman ekonomisinin şah damarı olduğunu göstermiştir. 
Bu büyüme gelişi güzel gerçekleşmekte ve bu durum riskler taşımaktadır. Sektörün büyümesini, ortak projeler ve eğitimler ile desteklemek gerekmektedir.  Öncelikle kamu özel sektör işbirliği desteğine ciddi bir ihtiyaç vardır. Ortak projeler üretip gerekli destekler sağlanmalı. Sektörün acilen eğitimle desteklenip hem kalifiye personel ihtiyacının giderilmesi, hem de işverenlerin kurumsallaşma, profesyonel çalışma ve kapasite arttırmaları gibi konularda bilgilendirilmesi gerekmektedir. 
 
Kente merkezinde bulunan küçük ve orta ölçekli atölye tarzı işletmelerin şehir dışında yer tahsisi ve tekstil kent vasıtasıyla bu işletmelerin büyümesi ve kurumsallaşmasının önü açılmalıdır. Ayrıca sektörün en çok muzdarip olduğu ve emeğinin karşılığını almamasının en büyük sebebi olarak gördüğümüz;  şehrimizde gerekli alt yapı ve arıtma tesislerinin olmaması ve her türlü yatırıma cevap verecek donanıma sahip olmamasıdır. Mevcut durumda işletmeler fason çalışmak zorunda kalmakta yerli markalar ve şehrimizin kendine ait üretimi olmamaktadır. Şehrimizde entegre tesislerin kurulmasıyla hem üretim kapasitemiz hem de istihdam rakamlarımızda ciddi bir artış olacaktır. Bu entegre tesislerin sayesinde üreticilerimiz emeğinin karşılığını da alacaktır. "
 
 
ÜRETİM MALİYETLERİ KATLANARAK ARTMAKTADIR
 
Öztürk açıklamasının devamnda "Batman 6. Bölge kapsamında olması münasebeti ile devletin teşvikleri sayesinde ve yatırımcı insanlarımızın büyük emek ve çabaları sonucu tekstilin üssü haline gelmiştir. Şehrimizin genç ve çalışkan bir nüfusa sahip olmamsından dolayı yatırımcılar için cazip bir adres haline gelmiştir. Bu cazibeyi korumak için devletin sektörü ciddi manada desteklemesi gerektiğini düşünüyoruz. Aksi takdirde bu üretimin ve istihdamın, bu yüksek maliyetlerle sürdürülebilirliği çok zor olur. Bu dalgalı döviz kurundaki dengesiz artışla sanayi üretiminde son bir yılda elektrikte %158 doğalgazda %150 yakıta %100 ve diğer erzak yedek parça iplik ve makina maliyetleri % 300 artmış, asgari ücret’e %50 artışla üretici adeta cezalandırılmaktadır. Üretimdeki işletmelere elektrik ve doğalgaz indirimli olarak verilmelidir. Daha öncede talep ettiğimiz gibi bölgesel ve sektörel kademeli (kalifiye, çırak) bir asgari ücret uygulaması hayata geçirilmelidir. Kömür ocağında göçük altında, inşatta ağır riskli alanlarda çalışanlar ile tertemiz hafif risksiz alanda Avrupa normlarında çalışanların çalışma ücretlerinin aynı olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Devletin üreticiye kapasite ve istihdamı baz alarak faizsiz kredi desteği sağlaması çok önemli ve gereklidir. Kalkınma ajansları özellikle Dicle Kalkınma Ajansı’nın bu şehrin kalkınmasında sorumlu olduğunu tekrardan hatırlatma gereği duyuyoruz. DİKA’nın bu şehirde yatırım ve üretim yapan hiç kimseye zerre bir katkısı olmuyor, bu durumun bir an önce düzeltilmesi gerekmektedir. ifadelerini kullandı.
 
VERİMİ ARTIRALIM, İSTİHDAMIMIZI KORUYALIM
 
TEKSİAD Başkanı Öztürk açıklamasının sonunda "Tüm işverenlerimizin artan maliyetlerden dolayı zor durumda olduğunu biliyoruz. Bu maliyetlerle ayakta kalabilmenin en önemli yolu verimimizi arttırmaktır. Bu yüzden meslektaşlarımızın istihdamlarını korumasını ve verimlerini arttırmasını öneriyoruz. Ayrıca büyük oranda fason olarak çalışan meslektaşlarımızın yaptıkları işin karşılığı olan fason işçilik ücretlerinde hakları olan fiyatları çalıştıkları firmalardan artan maliyetlere göre talepte bulunmaları konusunda ısrarcı olmalarını önemle vurgularız. Teşvik bölgesinde olup devletin sağladığı bu desteği üreticilere iş yaptıran firmaların kendi çıkarları için kullanmalarına müsaade etmeyelim. Yeni yılın başta sektörümüz olarak tüm halkımıza hayırlar getirmesini temenni ederim." dedi. 
 
 

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler