Tütünden çilek diyarına dönüşen ilçe: Sason

Geçmiş yıllarda tütün ekimiyle geçimin sağlandığı Batman’ın Sason ilçesinde şimdilerde yoğun bir şekilde çilek üretimi yapılıyor. Elde edilen ürünler, Avrupa ülkeleri ile Amerika’ya ihraç ediliyor.

Batman’ın Sason ilçesinde tütünden sonra ekilen çilek, köylülerin geçim kaynağı ve umudu oldu. Geçim sıkıntısı yüzünden daha önce memleketlerini terk ederek batı illerine gitmek zorunda kalan köylüler, çilek sayesinde köylerine dönüş yaptı.

Geçmiş yıllarda tütün ekilen tarlaların neredeyse tamamında şimdilerde çilek üretimi görmek mümkün. Sason ilçesine bağlı köylerde herkesin evlerinin önündeki tarlalarını çileğe dönüştürdüğü görülüyor.

Tütün ekimine kota getirilmesi nedeniyle geçim sıkıntısı yaşayan üreticiler, çilek ekimine yöneldi. Kısa zamanda iyi gelir getirmesi nedeniyle ilçede çileğin ekimine talep arttı. Bu sayede geçim sıkıntısı yüzünden batı illerine gitmek zorunda kalan aileler, ilçeye ve köylerine geri dönüş yaptı.

Batman’ın Sason ilçesinde faaliyet yürüten Çilek Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Doğan, ilçede yapılan çilek üretimiyle ilgili İLKHA'ya bilgiler paylaştı.

Sason halkının geçmiş yıllarda geçim kaynağının tütün olduğunu anımsatan Doğan, şimdi ise iyi gelir getirdiği için halkın çilek üretmeye başladığını söyledi. Yaklaşık 8 yıldan bu yana ilçe sakinlerinin çilek üretimini yaptıklarını belirten Doğan, çileğin ilçe sakinlerinin adeta kaderini değiştirdiğine vurgu yaptı.

Doğan, “İlçemizde şu anda bin 300 dönüm üzerinde çileğimiz ekilidir. Daha önce çilek üretmesini bilmezken, şu anda çileğin satışını ve pazarlamasını dahi çok iyi ve güzel yapmaktayız.” dedi.

Tamamıyla organik olduğu için Sason çileğini, bölgenin çevre ile Türkiye’nin bazı illerine ve Avrupa’nın bazı ülkelerine, şokluk üzerinden ise Amerika’ya sattıklarına işaret eden Doğan, “Geçen sene 3 bin 500 - 4 bin ton civarında çilek üretimimiz oldu. Bu sene herhangi bir doğal afet olmazsa bizler 4 bin tonun üzerinde çilek üretmiş olacağız. O yüzden bizim doğal afetlere karşı alçak tünel sistemi kurmamız gerekiyor. Şu anda buna ihtiyacımız var ve bu konuda yetkililerinden destek bekliyoruz.” diye konuştu.

“Çilek sayesinde ilçe sakini geri dönüş yaptı”

İlçede yaklaşık 300 ailenin çilek üzerinden geçimini sağladığına dikkat çeken Doğan, çilek sayesinde büyük şehirlerden yaklaşık 50 ailenin ilçeye geri dönüş yaptığını ifade etti.

Çileğin kendileri için iyi bir geçim kaynağı olduğunu dile getiren Doğan, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Ayrıca metropollerden kendi arazisini çilek yapmak için 50 ailemiz ilçeye geri dönüş yaptı. Daha önce geçim sıkıntısı ve bazı nedenlerden dolayı ilçeyi terk eden bu aileler tekrar ilçeye gelerek geçimlerini sağlamak üzere çilek üretimine başladı. Bu da bizim için çok sevindirici bir durumdur. Çileği daha fazla üretmek istiyoruz. Bu yüzden yetkililerden gereken desteği istiyoruz.”

Yaklaşık 20-25 gün sonra çilek hasadına başlayacaklarını hatırlatan Doğan, şu anda piyasada satılan çileğin Sason çileği olmadığını sözlerine ekledi.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler