ISMARLAMA GİYİM HÂLÂ REVAÇTA

HAZIR GİYİMLE ASLA KIYAS EDİLMEMELİYİZ

           Hazır giyimin olmadığı yıllarda zorunlu olan ısmarlama giyim revaçtaydı. Tüccar terzi sayısı oldukça fazlaydı. Terzilik sektörü her şehirde gözdeydi. Hazır giyim sektörü hız kazandıkça ısmarlama sektörü de kan kaybetmeye başladı. Yıllar geçtikçe hazır giyim sektöründe firma sayısı arttıkça terziler de tek tek kepenk kapatmaya başladı. Eski üstad terziler birer birer mesleği bırakmak zorunda kaldılar

.KALİFİYE ELEMAN YETİŞMİYOR

Mesleği devam ettirmek isteyenler de kalfa bulmakta ve yetiştirmekte zorlandılar. Yeni kalfaların yetişmemesi piyasada usta sayısının daha hızlı düşmesine neden oldu. Bazı terziler iş yokluğundan sadece tamirat yaparak ısmarlama mesleği bırakmak zorunda kaldılar.

Bu zorlu mücadelede de ayakta kalan esnaflardan biri de Terzi Nedim Altun 'dur. Yirmi üç yıldır terziliğini sürdürüyor. Batman 'da yirmi üç yıldır terzilik yapan Nedim Altun sektörde yaşanan gerilemeye rağmen mesleğini sürdürmeye devam ediyor.

HAZIR GİYİMLE KIYAS EDİLMEMEMLİYIZ.

Terzi Nedim Altun meslekle ilgili şuları söyledi :

   " Yirmi üç yıldır bu mesleği yapıyorum, bütün sektörlerde olduğu gibi biz de kalfiye eleman bulmakta ve yetiştirmekte zorlanıyoruz. Şu anda ısmarlama giyim hazır giyime göre revaçta. Ama ısmarlamaya dönüş var çünkü hazır giyim sanayisinin gelişmesi ve fabrikasyona geçilmesi o eski kalite anlayışı maalesef ortadan kalkmıştır. Biz bunu bildiğimiz için . Çünkü hazır kalıplar içerisinde hızlı ve makinasyon tarzda EL EMEĞİ GÖZ NURU OLMADAN ORTAYA ASİL BİR ELBİSENİN ÇIKMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR.

KİŞİYE ÖZEL GİYİM

Hazır dikimde, makine başında herhangi bir elemanın sıradan çıkardığı bir ürünle muhatap olunurken özel dikimde ise otuz kırk yıllık ustalık ve kalitenin izleriyle karşılaşıyorsunuz. Hazır giyiminde temeli ısmarlamada herkesin beden ölçüleri aynı değil. Herkes aynı giyecekleri giymek istemeyebilir.

TERZİNİN ELİNDEN ÇIKMIŞ BİR GİYECEK KİŞİYE ÖZELDİR.

Onun ölçülerine ve zevkine göredir. Bu nedenle ISMARLAMA GİYİM hiçbir zaman ölmez.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler