BATMAN'DA AYÇİÇEĞİ ŞENLİĞİ

“Tek ürün ekmekten vazgeçin”

Batman Valisi Ekrem Canalp’in katılımıyla, Kocalar köyünde ‘2. Ürün Ayçiçeği Demonstrasyonu Hasat Şenliği’ gerçekleşti. Ayçiçeği hasat şenliğinde konuşan Vali Canalp, çiftçilere seslenerek “Tek ürün ekmekten vazgeçin. Lütfen ikincil ürünü ekerek kendinizi, şehrinizi ve Türkiye’yi de zengin edin” dedi.
 
“HER YIL AYNI ÜRÜNÜ EKMEYELİM”
 
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından 2022 yılında uygulamaya konulan ‘Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi’ kapsamında oluşturulan demonstrasyon sahasına ekilen ayçiçeklerinin hasadı yapıldı. Sulanamayan alanlarda buğday ile ekim nöbetine giren en önemli ürün olan yağlık ayçiçeği için Batman’ın Kocalar köyünde hasat şenliği yapıldı. Törene Vali Canalp’in yanı sıra Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şanverdi, şube müdürleri, Kocalar köy muhtarı Hüsnü Çam ve üreticiler katıldılar. Batman açısından ilki yaşadıklarını belirten Vali Canalp, “Batman’ın en önemli problemlerin bir tanesi, sürekli aynı ürünü ekiyor olmamız. Bu coğrafyada sürekli mısır ekiyoruz, her yıl mısır ekiyoruz ve mısırı da sürekli vahşi sulama dediğimiz yöntemle suluyoruz. Her yıl toprağa aynı ürünü ektiğiniz zaman o ürün topraktan hep aynı şeyleri alıyor. Toprak bir süre sonra fakirleşiyor, zayıflıyor. Sürekli her yıl aynı ürünü ekmekten vazgeçmeliyiz” dedi.
 
“TEK ÜRÜN EKMEKTEN VAZGEÇİN”
 
 
Türkiye’nin yağlı tohum açığının olduğunu dile getiren Vali Canalp, “Eğer biz Batman’da, Güneydoğu Anadolu’da bu şekildeki ayçiçeğini, aynı Trakya’da olduğu gibi ikincil ürün olarak yaygınlaştırabilirsek Türkiye’nin yağlı tohumlar açığı olmaz. Türkiye’de yağlı tohumlar fazlası olur. Türkiye’nin tarımdaki ana ihracat kalemlerinden bir tanesi, yağlı tohumlar ihracat kalemi haline gelir. Ayçiçeği, Batman’ın coğrafyasına da, iklimine de, toprak yapısına da, Doğunun, Güneydoğu Anadolu’nun toprak yapısına da son derece uygun bir bitkidir. Buradan bütün çiftçilerimize önerim, gelin tek ürün ekmekten vazgeçin. Lütfen ikincil ürünü ekin, kendinizi de zengin edin, Batman’ı da, Türkiye’yi de zengin edin” diye konuştu.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler