
"Kanserde erken teşhis ve tedavi çok önemli"
Batman İl Kültür Merkezinde Dünya Kanser Günü dolayısıyla düzenlenen "Kadın kanserleri ve tarama yöntemleri" konulu konferansta, kanserde erken tanının önemine vurgu yapılarak 2018 yılında yapılan çalışmalara değinildi.
Etkinlikte konuşan Batman İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu, kanserde erken teşhis ve tedavinin çok önemli olduğuna işaret etti.
Pamukçu, "Kansere karşı mücadelede farkındalığı artırarak, hastalık hakkında eğitim vererek önlenebilir, milyonlarca kaybın önüne geçmek hedeflenmektedir. Kötü beslenme, tütün kullanımı, alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi kanser oluşumunda etkisi olan çevresel etkenlerin kontrol altına alınmasıyla kansere yakalanma oranı azalacaktır. Doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte birini önlemek mümkündür. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunabilir ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak bireylerin yaşam süreleri uzatılabilmektedir." dedi.
"KETEM'e ve aile hekimliklerine kanser taramaları yapılmalıdır"
2018 yılında 20 bin kadının meme kanseri taraması, 9 bin kadınının rahim ağzı kanseri taraması ve 50 bin vatandaşın kolon kanseri taramasının yapıldığını vurgulayan Pamukçu, "Erken evrede tespit edilen 150'nin üzerinde rahim ağzı kanserinin tedavileri gerçekleştirilmiştir. Yüce Rabbimizin bize emanet ettiği bu canı korumak sağlığımıza dikkat etmek gelecek nesillerin daha sağlıklı büyümesi ve gelişmesi siz değerli kadınlarımızın elindedir. 30-69 yaş vatandaşlarımızı KETEM'e ve aile hekimliklerine kanser taramalarını yaptırmak üzere davet ediyoruz." diye konuştu.
"Bazı belirtiler karşısında doktora başvurulmalı"
Rahim ağzı, meme ve kolon kanserinde erken tanının önemi konularında sunum yapan Uzman Dr. Sercan Çelik ve Uzman Dr. Esin Erdoğan, kanserin belirtileriyle ilgili şu bilgileri paylaştı:
"Yutkunma güçlüğü ve hazımsızlık, uzun süre iyileşmeyen yaralar, ses kısıklığı ve sebepsiz öksürük, ben ve siğillerin büyümesi, renk ve şekil değiştirmeleri, meme veya herhangi bir yerdeki şişlik ve sertlik, vücudun herhangi bir yerinden gelen akıntılar ve normal dışı kanamalar, büyük veya küçük abdest yapmadaki değişiklikler ile ilgili hekime başvurmak gerekir."
Programdan sonra İl Sağlık Müdürlüğü tarafından oluşturulan kanser tarama aracında talep eden kadınların rahim ağzı kanseri taramaları için smear alındı.
Yazarlar
- 01Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 02Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 03 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 04 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 05ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 06DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 07Murat Çiçek ile röportaj:
- 08İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 11Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 12Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 13YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 14RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 0144 ENGELLİYE TEKERLEKLİ SANDALYE HEDİYE EDİLDİ
- 02Özel çocukları ağırladılar
- 03MART AYINDA 46 BİN YOLCUYA HİZMET VERİLDİ
- 04Hasankeyf’te öğretmen akademisi için alan incelemesi yapıldı
- 05WORLDMAR AVM 19. YAŞINI KUTLADI
- 06EKMEN'DEN TİSAN KOYU İÇİN ÇAĞRI;
- 07“ÖĞRETMENLERİN EMEĞİ GÖRMEZDEN GELİNMEMELİ”
- 08YENİ BATMAN SEYAHAT HZİMETE BAŞLADI
- 09MERMERCİLER SİTESİNDE SON AŞAMAYA GELİNDİ
- 10Peygamber Sevdalılarından teşekkür
- 11KADIN GİRİŞİM KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ KURULUYOR
- 125 AYDA 4.605 YENİ ABONE YAPILDI
- 13PETROLSPOR VOLEYBOL TAKIMI BÖLGE ŞAMPİYONU OLDU
- 14ŞANSİ, ANTALYA DİPLOMASİ FORUMU’NA KATILDI
- 15ONBİNLERCE KİŞİ MEVLİD-İ NEBİ ETKİNLİĞİNDE BULUŞTU
Henüz Yorum yok