NAZLIAKA BATMANDAYDI

“KADINLAR BİR ÇOK ALANDA TEMSİL EDİLMİYOR”

Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, kadınların köy ihtiyar heyetleri ve muhtarlıklarda seçme ve seçilme hakkını kazanmasının 89. yıl dönümüne ilişkin Batmanda bir açıklama yaptı.
 
81 il ve 973 ilçe kadın kolu başkanlarıyla aynı anda açıklama yapan Nazlıaka, partiye katılım sağlayanlara rozet taktı. Ayrıca esnaf gezisi yapan CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Nazlıaka, CHP İl Binası önüne kurulan kürsüde konuştu. Nazlıaka “muhtarlığın demokrasinin temel taşı olduğunu çok iyi biliyoruz. Hangi evin tenceresinde et, hangisinde dert pişer, en iyi muhtarlarımız bilir. Kimin düğünü, kimin cenazesi var, en iyi muhtarlarımız bilir. Kimin işsiz çocuğu, kimin borcu var; en iyi muhtarlarımız bilir. Şu bir gerçek ki; kadın muhtarların kapısı, mahalle sakinleri tarafından daha rahat çalınıyor. Sorunlar, kadın duyarlılığı ve yaratıcılığıyla daha kolay çözülüyor” dedi.
 
CHP Batman İl Başkanlığında İl Başkanı Hüseyin Yaşar, CHP Batman Kadın Kolları Başkanı Ayşegül Çetinkaya ve partililerle birlikte basın açıklaması yapan Nazlıaka, “kadınlar bir çok alanda temsil edilmiyor” dedi.  Kadın hakları, kadına şiddet ve kadın cinayetleri, kadınların siyasette söz sahibi olmaları ile ilgili konuşan Nazlıaka, Buna rağmen kadınlar, pek çok alanda olduğu gibi muhtarlıkta da eşit temsil edilmiyor. Kadınların eşit temsil hakkına erişmesi için, öncelikle ülkeyi yönetenleri değiştirmeliyiz. İlk seçimlerde ‘ben kadın erkek eşitliğine inanmıyorum’ diyen zihniyeti sandığa gömmeliyiz” şeklinde konuştu.
 
“YAŞAM TERCİHLERİNE KARIŞANLAR HANGİ VİZYONDAN SÖZ EDİYOR”
 
Batmanda konuşan Nazlıaka şunları söyledi: “Öldürülen kadınlara sadece sayı gözüyle bakanlar, kadın katillerinin cezasızlıkla ödüllendirilmesine seyirci olanlar hangi vizyondan bahsediyor? İstismar vakalarında ‘çocuğun rızası’ndan bahsedenler, tecavüzcüleri aklama yasasını getirmeye çalışanlar hangi vizyondan bahsediyor? Kadınların yediğine, içtiğine, kıyafetine, kaç çocuk doğuracağına, yaşam tercihlerine karışanlar hangi vizyondan bahsediyor? 2023 yılı merkezi bütçe kanun teklifinde kadınların güçlendirilmesi için kadın başına 50 lira ayıran iktidarın vizyonu ortada. İktidara geldiğimizde siyasetin öznesi olan muhtarlarımız için 10 önemli adımı hayata geçireceğiz.  1) 82 ayrı kanuna dağılmış değil, tek bir muhtarlık kanunu çıkaracağız. 2) Muhtarlık seçimleri için birleşik oy pusulası esasını getireceğiz. 3) Belediye binası var, ‘muhtarlık evi’ neden yok? Bağımsız bir muhtarlık evi olacak. 4) Muhtarlıklara yardımcı büro personeli tahsis edeceğiz. 5) Kaldırılan köy tüzel kişiliklerini yeniden oluşturacağız. 6) Her muhtarlığın ayrı bir bütçesi olacak. 7) Sosyal yardımlar, muhtarlıklar aracılığı ile dağıtılacak. 8) Belediye Meclisi’nde muhtarın seçildiği mahalleyle ilgili bir karar alınacaksa, o kararın görüşüldüğü belediye meclisi toplantısına muhtar da katılacak, toplantıda söz ve karar sahibi olacak. 9) Muhtarlarımız, belediye ile birlikte sosyal projeler geliştirecek. 10) Türkiye Muhtarlar Birliği kurulacak. AKP‘nin muhtarlarımıza ve eşitliğe değer vermeyen anlayışını yerle bir etmeye geliyoruz. Kadını kuluçka makinesi gibi gören, kadınları geleneksel roller içine hapsedip eş-anne rolleri dışında birey olarak kabul etmeyen zihniyeti ilk seçimlerde yıkmak için geliyoruz.  Eşit, adil, demokratik, laik bir Türkiye’yi parlamenter demokrasi ile taçlandırmaya geliyoruz. Az kaldı, geliyor gelmekte olan!” 

Etiketler : ,,

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler