Hasadı yapılan tonlarca lahana çürümeye terk edildi
Batman’ın Balpınar (Grêsira) beldesine bağlı Segırka Mahallesi’ndeki çiftçiler, lahana veriminden memnun. Ancak tüm emek ve masraflarına rağmen, hal komisyoncularının 10 kuruşa bile ürünlerini almayınca yaklaşık 40 ton lahananın ellerinde çürüdüğünü belirttiler.
Kentin sebze ve meyve halinin sebze ihtiyacını büyük ölçüde karşılayan Segırka çiftçileri, ürettikleri yerli sebzeleri değerinin altında ya da hiç satamadıklarını ifade ediyorlar.
Çiftçiler, yıl boyunca tarlalarına ektikleri yerli kabak, domates, salatalık, biber, patlıcan, lahana, marul ve karnabahar gibi ürünleri yetiştiriyor. Sebzeleri satarak geçimlerini sağlamaya çalışan Segırkalılar, yetkililerden destek bekliyor.
“Geçen sene lahana kilosu 50 kuruşken bu yıl 10 kuruşa bile satamadık”
Segırka çiftçilerinden Eşref Aslan, “Bu yıl lahanalarda ve neredeyse tüm sebzelerde adeta iflas ettim. Lahana ekimine 12 bin lira masraf yaptım. Geçen sen lahana kilosu 50 kuruşken bu yıl 10 kuruşa bile satamadık. Her şeye zam yapılmasına karşın, ürünlerimizi geçen seneki fiyatlara bile satamıyoruz.” dedi.
“Sabahtan akşama kadar 8 adet lahana sattım 8 lira kazandım”
Lahana hasadından sonra ürünlerini hale götürdüklerini ancak satamadıklarını söyleyen Aslan, “Hasattan sonra bin bir umutla hale götürüm, ancak satamadan geri getirdim. Pazara götürdüm orada belki satarım umuduyla, orada da satamadım. Kilosu 10 kuruşa bile satılmayınca, gübre, mazot gibi birçok masraflar nasıl çıkarılır. Bu parayla hiç bir masraf çıkarılamaz. Sabahtan akşama kadar 8 adet lahana sattım, 8 lira kazandım. 8 lira sadece yakıt paramı bile çıkarmadı.” şeklinde konuştu.
“Devlet bize yardım etmeli”
Çiftçilerden Abdullah Aslan ise şunları kaydetti:
“Lahanalarımız hepsi boynumuzda kaldı. Lahanaların çoğunun hasadını bile yapmadık. 2 römork lahana doludur, kimse almadığından çöpe atacağız. Fide parası ve yaptığımız masrafları çıkarmak için gurbete gidip çalışacağız. Çaresiz ve mağduruz. Devlet bize yardım etmeli. En azından biraz da olsa sıkıntımızı gidermelerini istiyoruz.”
Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 03Murat Çiçek ile röportaj:
- 04YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 05İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 06DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 07 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 11 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01Batman’ın Tepkisi Geri Adım Attırdı: Amedspor Özür Diledi!
- 02ÇETSOS KURUYEMİŞ’TEN 4. ŞUBE ATAĞI
- 03YAZLA BİRLİKTE ÇİÇEKLERE İLGİ ARTTI
- 04ÜSTYAPI ÇALIŞMALARI YAĞIŞA RAĞMEN SÜRÜYOR
- 05ÇOK SAYIDA RUHSATSIZ SİLAH ELE GEÇİRİLDİ
- 06YAPICIOĞLU’NDAN “SUMUD FİLOSU” ÇAĞRISI
- 07BAŞKAN ŞANSİ “YÜRÜYÜŞÜMÜZ İNANÇ VE KARARLILIKLA SÜRÜYOR”
- 08Esnaf odası sağlık alanında önemli bir protokole daha imza attı.
- 09ETKİNLİK SONRASI YOĞUN TEMİZLİK MESAİSİ
- 10SÜREÇ KRİTİK, BASIN ÖZGÜR OLMALI
- 11EMEKÇİLER MEYDANLARA AKTI
- 12BATMAN ÇAYI, TRAFİĞE KAPATILDI
- 13ENGELLİ ŞARJ İSTASYONLARI BAŞTAN SONA YENİLENDİ
- 14BEŞİRİ CEZAEVİ’NİN SU SORUNU ÇÖZÜME KAVUŞUYOR
- 15Sendikalar ve STK’lar Batman’da 1 Mayıs’ta birleşti




Henüz Yorum yok