YÜKSEL ÇİFTÇİ

İSTANBUL YENİKAPI’NIN ARDINDAN

 

İstanbul Yenikapı’da “Batman Tanıtım Günlerinin ilki Batman Valiliği koordinasyonunda 5–8 Aralık 2019 tarihlerinde gerçekleştirilmişti. Etkinlik alanında kurulan çadırlarda tanıtım faaliyetleri kapsamında, tarihi ve kültürel yapılar, yöresel tat ve lezzetler sunulmuş ve bu etkinliğe Batmanlılar başta olmak üzere vatandaşlar yoğun ilgi göstermişti.

 

Bu yıl 19-22 Mayıs 2022 tarihlerinde İstanbul Yenikapı’da “Batmanlılar Buluşuyor” etkinliği ile Batman’ın yöresel lezzetleri ve kültürel zenginlikleri ile tanıtılmaya çalışıldı. İstanbul gibi bir megakentte ve neredeyse Batman nüfusu kadar Batmanlıların yaşadığı bu kadim şehirde Batman adına böylesi devasa tanıtım organizasyonunun gerçekleşmesi büyük bir şans.

 

YENİKAPI’DA BATMAN ORTAK PAYDA OLMALIYDI  

 

 Batmanlılar yakalamış oldukları bu avantajı maalesef kullanamayarak heba ettiler. Batman ismi tüm Batmanlıların ortak çatısı olmalı. Siyasi görüşü, ideolojisi ne olursa olsun Batman ismi ve Batman tanıtımı söz konusu ise idarecileriyle, bürokratlarıyla, siyasileriyle, iş insanları, sanatçı ve vatandaşlarıyla tek yürek ve tek yumruk şeklinde petrol kentimizin tanıtımına katkı sunulması gerekirdi.  Bunun örneğine başka illerin tanıtım günlerinde şahit oluyoruz. Farklı illerin etkinliğine gidildiğinde mahşeri kalabalık ile karşılaşıyorsunuz. İş insanları, siyasetçileri, sanatçıları ve kentin vatandaşlarını orada görebiliyorsunuz. 

2019 yılında, “Batman Tanıtım Günleri”ni Batman Valiliği koordine etmişti. 2022 yılında “Batmanlılar Buluşuyor” etkinliğini ise İBDF – İstanbul Batman Dernekler Federasyonu organize etti. Ama etkinliği ziyaret eden vatandaşların çoğu bu etkinlikleri kimlerin organize ettiğini bilmez ve merakta etmez. Gelen vatandaşlar Batman ismi için memleket hasretini gidermek için geldiklerini ifade ediyor.  Vatandaşlar için etkinliği kimin organize ettiği değil Batman tanıtımının yapılması önem arz ediyor.  

 

YENİKAPI NASIL GEÇTİ?

 

19 Mayıs Perşembe günü yapılan açılış konuşmalarının ardından kurdele kesilerek açılış yapıldı. Etkinlik alanı vatandaşların ziyaretine açıldı. Sanatçılar ekinlik programı akışına göre sahnedeki yerlerini aldılar.  Perşembe ve cuma hafta içi olduğundan aşırı bir yoğunluk yaşanmadı. Cumartesi günü alanda nispeten daha fazla yoğunluk vardı. Pazar günü yoğunluk daha da çok artmıştı. Alan ve stantlar daha da yoğunlaşmıştı. Etkinliğe ilginin en yoğun olduğu, ziyaretçilerin kalabalık olduğu gün pazar günü oldu.

Ama sahnenin sağ tarafında yer alan kültür çadırındaki stantların çoğunun boş olması gelenlerde hayal kırıklığı yaratıyordu.

 

YENİKAPI’DAKİ İLGİ YETERLİ MİYDİ?

 

“Batmanlılar Buluşuyor” etkinliğine bu yoğunluk ve ilgi yeterli miydi?  

Bu sorunun cevabı belliydi aslında. Ama ben daha sağlıklı bir değerlendirme ve karşılaştırma yapmak adına, daha temkinli davranarak, bu yazımı da bir hafta geciktirerek, bir hafta sonraki “Rizeliler Buluşuyor” etkinliğini de ziyaret ettikten sonra bu sorunun cevabını vermek istedim. Alan, sahne, stantlardaki yoğunluk, sanatçı zenginliği, söyleşiler, konserler, kültür stantlarındaki görsellik, ilgi ve yoğunluğun karşılaştırılamayacak derecede olduğunu sözü uzatmadan söyleyebilirim.  

Şimdi gönül rahatlığı ile Batman günlerine ilgi alaka ve yoğunluğun yeterli olmadığı söyleyebilirim

Maalesef yetersizdi. 

Etkinliğe ilginin yeterli seviyede olmamasının birçok sebebi vardı. Ama bu sebeplerin hiçbiri oraya gelen Batmanlı olsun veya olmasın hiçbir vatandaşı ilgilendirmiyordu. İstanbul’da yaşayan Batmanlılar dışında, Batman’dan, Yalova’dan, Bodrum’dan Antalya’dan Ankara’dan gelen Batmanlılar ve Batmanlı olmayan Batman sevdalıları da vardı. Esnafla ve gelen ziyaretçilerle bol bol sohbet etme fırsatımız oldu. Herkes üzüntüsünü ifade ediyordu. Her görüşme ve sohbet aynı cümle ile bitiyordu. Duyanların bir kısmının belki kabul etmeyeceği cümle: “ Maalesef Batman sahipsizdir.”

 

BATMANLILAR NEDEN SAHİP ÇIKMADI?

 

Etkinlik süresince tüm konuşmalar, görüşmeler ve sohbetler “Batman Sahipsizdir” cümlesi ile son buluyordu. 

Batman sahipsizdir” cümlesini daha önceleri de çok duyuyorduk. Onunla ilgili bir anım var. Onu sizlerle paylaşmak istiyorum. 

Seçim çalışmaları kapsamında Batman milletvekili Ziver Özdemir’i “Gündem Özel” programında Radyo Yüksel stüdyosunda konuk etmiştim. O zaman da dinleyicilerden gelen bir sitemdi ve bunun Ziver Özdemir’e iletmem istendiği için canlı yayında Özdemir’e dinleyicilerden gelen bu soruyu yönelttim. Özdemir “ Hayır ben kesinlikle Batman sahipsizdir gibi bir şeyi kabul etmiyorum. Batman sahipsiz değil Batman’ı her platformda savunuyoruz. Batman’ın büyümesi ve gelişmesi için ne gerekiyorsa yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullanmıştı. 

Milletvekili Özdemir’in bu düşüncesini onlara hatırlattım. Onlar da  “İnanıyoruz ki vekilimiz bu etkinliğe gelmiş olsaydı ve bu manzarayı görseydi, o zaman bizlere hak verirdi” dediler. Sitemlerine şöyle devam ettiler.

 “Batman’ın 5 milletvekili var. Ama hiç biri ziyaret etmedi.  Hiçbir siyasi parti il başkanı gelmedi. Hiçbir STK Başkanı gelmedi. BESO Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi dışında. Koca Batman’dan, Batman Üniversitesi ve sadece 4 firma katılım sağladı. Bırakın katılım sağlamayı, inşaların etkinliğe katılmaması yönünde çalışmalar yapıldı. Federasyon ile Derneklerin arasındaki kırgınlığı, sorunları bilmiyoruz ama bazı derneklerin katılmama yönünde karar alıp basınla paylaşmasını da doğru bulmadık.   Sahipsizlik değil de nedir öyle ise.”  

İstanbul dışından gelen bir Batmanlı hemşerimiz, İstanbul’da yaşayan akrabasını aradığını etkinlikteyse görüşmek istediğini söyleyince, “etkinliğin iptal edildiğini duyduk o yüzden gelmedik” dediklerini belirttiler. Katılım sağlayan firmalar, “Zararımızı zerre kadar düşünmüyoruz, hiç önemli değil bizler Batman ismi için geldik, zararımıza değil Batman’ın ilgisiz kalmasına üzülüyoruz. İnsanları, firmaları ve sanatçıları arayıp gitmeyin diyenler mutlu mu oldu şimdi. Ellerine ne geçti, ne kazandılar. Bu yaptıkları Batman’a zarardan başka bir şey vermedi. Bu yapılanlar hiç hoş olmadı, hiç etik olmadı. Bu sahipsizlik değil de nedir?” ifadelerini kullandılar. 

Bir sonraki Hafta gittiğim “Rizeliler Buluşması”nda, iki etkinlikte de stant açan bazı esnaflarla görüştüm. “Batman iyi geçmedi, Batman’da zarar ettik, Batman bize hayal kırıklığı yaşattı. Batman günlerinde stant açmayı düşünmüyoruz, Batman’dan memnun kalmadıklarını” ifade ettiler. Dikkat ederseniz, hep BATMAN deniyor. Kimse başka bir ifade kullanmıyor. Evet “BATMAN” ismine ancak bu kadar zarar verilebilirdi. Bu bir başarıysa bunu çok iyi başardık. 

 

 FEDERASYON YETKİLİLERİ NE DEDİ!

 

“BİZE DÜŞENİ YAPTIK”

Yenikapı’da etkinlik alanı tahsis temek, organizasyon düzenlemek, basit bir olay değil. Böyle bir organizasyonun sorumluluğunu ve yükünü omuzlamak basit ve kolay değil. Ama bunu başarmak için ekip ruhu ile çalışmak, detaylı program, diyalog, ciddi çalışmalar ve çok iyi bir tanıtım ile yürütmekle başarı mümkün olurdu. Federasyon Başkanı Recep Taşkıran ve Yardımcısı Aysel Sili’ye sorduğumuzda şu açıklamalarda bulundular. “ Bugüne kadar Batman dernek ve federasyonları böyle bir organizasyonu yapamadılar. Bugüne kadar Batman dernekleri ancak bir piknik organize edebildiler. Biz bunu aştık. Batman tanıtımı için İBB ile görüşüp, büyük bir diyalog ve mücadele sonucu, Yenikapı etkinlik alanını tahsis ettik. Batman’da günlerce çalışmalarımızı yürüttük. STK, siyasi parti temsilcileri, iş insanları, sanatçılar, basın kuruluşları ve esnaflar ile görüştük. Onlarla kahvaltıda bir araya geldik. Etkinlikte stant kurmaları için 100’ün üzerinde esnaf ile görüştük.  Siyasilerle görüşmek ve etkinliğe davet etmek için Ankara’da çalışmalarımızı yürüttük. Biz İstanbul’da çalışmalarımız sürdürürken etkinlik tarihi yaklaştıkça, arkamızdan birileri bu etkinliği sabote etmek için canla başla çalışmaya başladılar. Anlaştığımız esnafın çoğu sonradan stant açmayacaklarını, etkinliğe katılım sağlamayacaklarını söyleyip gelmediler. Halk arasında bir fısıltı yaygınlaştırdılar. Bu ekinliğe katılmayın bu etkinlik iptal edilecek, altında kalkamayacaklar, fos çıkacak gibi. Bazı dernekler bu etkinliğe katılmayacaklarını ve kimsenin de katılmamasını yüksek sesle dillendirip, hiçbir işleri yokmuş gibi basın kuruluşlarına basın açıklamaları yetiştirmeye çalıştılar. Bazı insanlar Batmanlılar buluşuyor etkinliğine zarar vermek için hiçbir çalışmadan geri kalmadılar. Ama biz de Batmanlılar buluşmasını gerçekleştirmekte kararlıydık ve bu etkinliği gerçekleştirdik. Katılımda iyi seviyedeydi. Sadece Batmalı esnaf ve STK’ların katılım sağlamaması ve stant açmamaları gelen ziyaretçileri üzdü ve bizleri üzdü. Bizim başarısızlığımız için çok mücadele ettiler. Batman sevdalısı geçiniyorlar. Ama Batman’a çok büyük bir zarar verdiler. ” 

Evet, Federasyon yönetimi de kendini böyle savunup haklı gösteriyordu. 

Batmanlı siyasi parti temsilcileri, STK ve esnafların etkinliğe katılım sağlamaması neticesinde stantların boş kalması, etkinliğin cılız ve zayıf görünmesi sebebi neydi? Neden öyle bir şey yapıldı? Böyle olunca kimler kazandı ve kimler kaybetti?  Maalesef bu işin kazananı olmadı. Aslında herkes kaybetti. Ve özellikle Batman kaybetti. Batman isminin zarar görmesi kimleri sevindirmişse, onlar kendilerini biliyor ve seviniyorlardır umarım. 

 

 YENİKAPI’DA KATILIM NEDEN YETERSİZDİ?

 

AÇILIŞ ÖNCESİ

 

1- Hiçbir siyasi parti temsilcisi yoktu ve hiç sahiplenmediler.

2- STK stantları boştu. 

3- Batman esnafı katılım sağlamadı, sahiplenmedi.

4- Batmanlı sanatçılar ilgilenmedi.

5- Etkinliğe katılım sağlanmaması için basın açıklamaları yapıldı.

6- Etkinlik iptal edilecek söylentileri, yaygınlaştırıldı.

7- İyi bir tanıtım yapılmamıştı, reklam çalışmaları yok denecek kadar azdı. 

8- Siyasiler, STK’lar, iş insanları, kurumlar, firmalar, sanatçılar ve basın kuruluşları ile iletişim ve diyaloglar ve davetler yetersizdi. Eğer bağlantılar sağlam yapılmış olsaydı, stantlar Batmanlı esnaflarla dolacaktı.

9- İletişim kopukluğu vardı. Çalışma ve görüşmeler yapılmış ama sonuca gidilememiş, bağlantılar tam yapılamamıştı. Esnaf, sanatçı ve Batman basını ile konuşulanlar sözde kalmıştı.(Bu nedenle Batman basını etkinliğe duyarsız kalmış ve yer vermemişti)

10- Düzenli çalışma yapan deneyimli ve koordineli bir ekip ruhu yoktu.

 

 

AÇILIŞ SONRASI: 

 

1- Detaylı bir açılış programı hazırlanmamıştı.

2- Protokol düzeni sağlanamamıştı.

3- Açılış konuşmaları ve sıralamasında sorunlar yaşandı. 

4- Protokole gelenleri etkinlik alanında karşılayacak ve ilgilenecek bir ekip oluşturulmamıştı.

5- Federasyon standında gelen ziyaretçiler tam olarak ağırlanamadılar. Stantta hizmet yetersizdi.

6- Etkinlik girişinde bulunan etkinlik akışına uygun olarak programlar yapılmadı.

7- Program panosunda yer alan bir sanatçı farklı günde sahne alırken, bir sanatçı sahne almadı. 

 

 

                                                                                                                                 

 

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri