DR.MEHMET NAİM BOZ

İLK ONLARDAN DUYMUŞTUM

 

Sayfalar arasında gezerken 15 Ağustos’un (1947)  Hindistan’ın Britanya İmparatorluğu'ndan ayrılması anısına kutlanan bir millî bayramları olduğuna rastlanınca yıllar önce Hindistanlı Müslüman öğrenci arkadaşlarımla yaşadığım anılar bir anda zihnimde canlanınca anıları siz okuyucularımla paylaşmak istedim.

 

1983/1984 yılları Medine-i Münevvere ‘de Üniversite öğrencilik yıllarımda çok Hindistanlı arkadaşlarım olmuştu. Hindistan’ın inanmış güzel insanlarıydılar. Çok güzel arkadaşlık ve dostluk edinmiştik. Hindistan’la ilgili çok şeyler öğrenmiştim.

Hindistan’da İneğe tapanların olduğunu ilk onlardan duymuştum. Hindistan'da en kutsal hayvanın inek olduğunu onlardan öğrenmiştim. 

Tanrı ineğe zarar vermek, dokunmak, rahatsız etmek, ana yollara yattığında kaldırmak büyük suç sayıldığı enteresan bir ülkedir Hindistan. 

O ülkede Müslümanlar Kurban Bayramında gizlide olsa kurban olarak İneği kestiklerinde fark edilince, Hindular o Müslüman bölgeye saldırırlar tıpkı bir savaş gibi onlarca insan öldürülür. Çünkü ineği kesmek veya öldürmek büyük bir günah sayılır. 

Hindistan’da inekler, cadde ve sokaklarda istediği gibi rahat dolaşır, yaya kaldırımlarında güneşlenir, tapınaklara girer çıkar. Kimse onlara ilişmez, hatta saygıyla selamlar.

 Bu arkadaşlarım uçakla Medine’ye dönmek için, Bombay hava alanına giderken yola yatan Tanrı kabul edilen inek yüzünden uçağı kaçırdıklarını da ilk onlardan duymuştum, Garipsemiştik, ama gerçek.

Gizemler ve gariplikler ülkesidir Hindistan…

 

Taç Mahal gibi bir eseri barındıran bir ülkedir. 

Fakir ile zengin arasındaki uçurum Everest dağı veya Mauna Kea dağı kadardır deyince mübalağa yapmamış oluruz. Hindulara ait çok enteresan adetlerin yaşandığı bir ülkedir Hindistan. 

Örneğin: Hindular günahlardan arınmak için Ganj Nehri’nde yıkanmaları gerekir.( bu nehrin suyu akıl almayacak kadar kirlidir).

Evlenirken erkek tarafı değil, kız tarafı başlık parası vermelidir. (Bu nedenle aileler kız çocuk sahibi olmak istemiyor).

Yağmur yardırmakta tanrının yardımcıları kabul edilen, yağmur tanrılarını memnun etmek için kurbağaların davetliler huzurunda törenle birbirleriyle evlendirildikleri ve daha nice garip adetlerin yaşandığı bir ülkedir.

Aynı zaman da nice âlim ve bilge insan yetiştirmiş bir ülkedir Hindistan. 

500’e yakın yerel dillerin konuşulduğu bir ülkedir Hindistan. 

Mahatma Gandi ismini ilk onlardan duymuştum.

Geçenlerde yurt dışından dostluğu eskimeyen bir dostum; Mahatma Gandi’nin hayata dair sorulara verdiği cevapları Arapça olarak whatsapp üzerinden benimle paylaşmıştı.

 İlginç bir o kadar da doğru görünce belki yararlı olur düşüncesiyle tercüme edip sizlerle paylaşmak istedim. Gandi; 2 Ekim 1869 doğulu olup, Hindistan'ın yabancı hâkimiyetinden kurtulması konularında ülke çapında kampanyalar yürüten, Hindistan Bağımsızlık Hareketi'nin siyasi ve ruhani lideri olarak kabul edilen 30 Ocak 1948'de, Yeni Delhi'de bulunan evinin bahçesinde gece yürüyüşünü yaparken vurulan Gandi, hayata bakışını sorulara verdiği kısa cevaplarla özetliyor.  İşte Mahatma Gandi’nin hayata dair 22 soruya verdiği cevaplar:

 1) Bütün kötülüklerin temeli? : Kibir ve benciliktir.  

 2)  Hayatta Seni en çok mutlu eden şey? : Başkalarına faydalı olmaktır.  

 3) Hayatta en tehlikeli insan? : Yalancılardır.  

 4)  Hayatta en güzel hediye?:  Bağışlamaktır. 

 5) Hayatta en önemli sığınak? : Allah’tır.    

 6) Hayatta senin için en önemli kişiler? : Ailen ve dostların olmalıdır. 

 7) Hayatta en güzel şey? : Sevmektir. 

 8) Hayatta en önemli oyalanmak? : Çalışmaktır. 

 9) Hayatta en önemli sır? : Ölüm ’dür.

10) Hayatta en yüce duygu? : İç huzurdur. 

11) Hayatta en iyi eğitmenler? : Çocuklardır. 

12) Hayatta en güzel gün? : Bu gündür. 

13) Hayatta en kolay şey? : Yanılmaktır.

14) Hayatta en büyük engel? : Korkudur.

15) Hayatta en büyük yanlış? : Doğru hedeflerinden vaz geçmektir.

16) Hayatta en büyük yenilgi? : Kaybetmektir. 

17)  Hayatın temeli olan şey? : Başkaları ile iyi iletişim kurmaktır. 

18) Göze göz prensibi uygulanırsa? : Bütün dünya kör olur.

19) Kötülüğe karşı kötülük uygulanırsa? : Kötülük ne zaman biter? (Hiç bitmez.)

20) Hayatta en büyük güç? : İmandır. 

21) Hedefe giden en hızlı yol? : İstikamet üzere yürümektir.

22) Hayatta en etkili koruma? : Sevgi ve hoşgörüdür. 

 

Âlemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Peygamber’in doğup büyüdüğü öz vatanından, Firavunlaşan cehennem kütüğü Ebu cehil ve yandaşlarından gördüğü zülüm karşısında, karanlık bir çağın kapatıp, Medeniyetin, aydınlığın, adaletin, kardeşliğin, eşitliğin, hoşgörünün ilim ve irfanın tohumlarının ekildiği Medine diyarına hicretinin 1443. yıl dönümünün tüm İslam âlemine hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan dilerken, birlik ve beraberliğimizin daim olmasını temennisiyle Hicri Yılbaşı’mız ve Muharrem ayımız mübarek olsun. 

 

  Hayatta en önemli sığınağa (Allah’a) emanet olunuz. Selam ve dua ile…  

 

2 Yorum

Hüsnü Bilen

Hüsnü Bilen

11 Agustos 2021
Çok güzel bir yazı olmuş, ellerinize sağlık sayın hocam.

Adnan yazar

Adnan yazar

13 Ekim 2021
Ellerinize saglik

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri