VEDAT DEMİR

Bahçıvanlık, Fide ve Çiçek Yetiştiriciliği Kursu Açılsın

Bahar aylarının geldiği bugünlerde bahçe ve ağaç bakım işlerinin de yoğun olduğu günlerdeyiz.  Malum, yeni yapılan konutlar daha çok site tipi yerleşim alanlarından oluşuyor.  Bu yapılarda yeşil alan ve bahçe alanı eskisine oranla daha fazla…  Zira yeşil alan ve bahçe alanı ev sahibi olmak isteyenlerin konut tercihinde önemli bir tutuyor.

Yeşil alan ve bahçe alanı fazla olan konutların artması kentimizin ekolojik yapısı açısından iyi bir gelişme…  Ancak bu yeşil alanlarda bahçe ve ağaç işlerinden anlayan nitelikli eleman bakımından ciddi sıkıntılar var. Pek çok sitede bahçe ve çiçek işlerini güvenlik görevlileri ile apartman görevlileri yapmaya çalışıyor ki bahçe ve ağaç işlerinden pek de anladıkları söylenemez.  Öte yandan daha büyük yeşil alana sahip sitelerde bu işler için bahçıvan diye işçiler alınıyor ki onların pek çoğu da ağaçların bakımı ilaçlanması ve daha pek çok hususta yeterli bilgi tecrübe ve beceriye sahip değil.

Bu bakımdan gerek tarım il müdürlüğü gerekse halk eğitim müdürlüğü işsizliğin had safhada olduğu kentimizde nitelikli bahçe, çiçek ve fide yetiştiriciliği işlerinde çalışabilecek nitelikli elaman ihtiyacını karşılayabilmek adına bahçıvanlık, fide ve çiçek yetiştiriciliği kursu açmalıdır.

Bu kurslar ile hem işsiz olan hemşerilerimize iş imkânı oluşturulabilir. Hem de site yöneticilerinin işinden anlayan nitelikli bahçıvan ihtiyacını da karşılamış olur. Öte yandan kentimizin yeşil dokusu adına da hizmet edilmiş olur. Zira bakımı konusunda bilgi ve tecrübeye sahip olamadığımız ağaçların birkaç yıl sonra kuruyup ölmesi ile az olan yeşil dokumuzdan kayıp veriyoruz. Her bir ağaç bu noktada önemli...

Kentsel dönüşümün yapıldığı şu sıralarda eski olan konutlar yıkılırken bahçelerinde var olan ağaçların katledildiğine de üzülerek tanık oluyoruz. Bu konuda belediyenin ve valiliğimizin bu işin takipçisi olmasını istiyoruz. Zira ağaç sökme aracı ile bu ağaçları başka alanlara dikerek yeşil dokunun canlı kalmasını sağlamalıyız. Yıkım süreci başlamadan önce mevcut yeşil doku tespit edilip ağaçların nakli gerçekleştikten sonra yıkım süreci başlatılmalıdır.

Orman yangınları ile gündemde olan yeşil alan tahribatı esasen kentsel dönüşümlerle daha yüksek oranda seyrediyor. Tekbir ağacın bile yok olmasına izin vermeden yeşil dokuyu korumalı ve kentimiz içindeki oranını yükseltmeliyiz.

Bunun için mevcut yeşil doku korunmalı, ağaç ve bahçe işlerinden anlayan nitelikli elamanların yetişebilmesi için kurslar açılmalı, kentsel dönüşümün yapıldığı alanlardaki ağaçlar kesinlikle sökülerek başka bir alana taşınmalı, belli periyotlarda düzenli olarak fidan dikimi yapılmalı bu fidanlar kentin iklimine elverişli daha çabuk büyüyebilen ağaçlar olmalı, uzun yıllar gelişim göstermeyen çam fidanları yerine kentin iklimine uyu sağlamış dut fideleri tercih edilmeli zira dut ağacı dut meyvesi ile birlikte yaprakları ile de ekonomik bir değere sahip.

 Dut meyvesi taze olarak tüketilebildiği gibi kurutulmuş olarak da tüketilebilirken pekmezi ile de ekonomik getiri elde edilebilir. Lavanta bitkisi ile kentimize yeni bir ekonomik faaliyet kapısı aralamak için öncülük yapan sayın valimiz, dut fideleri ile de bu öncülüğü yaparsa kentimizin yeşil dokusunu  arttıracağı gibi ipek böcekçiliği ile de tekstilde iyi bir noktada olan kentimizi daha yukarı bir seviyeye taşıyabilir.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri