VEDAT DEMİR

Kültür ve Doğa Turizmi

Turizm kentlerin kalkınmasında ve gelişmesinde önemli ekonomik ve kültürel faaliyetlerin başında yer alır. Kentimiz açısından konuyu ele aldığımızda ülkemizdeki ve bölgemizdeki illere nazaran turizm faaliyeti çok gerilerde seyretmektedir. Kentimizin tarihi, kültürel ve doğal turizm potansiyeli ve çeşitliliği çok fazla olmasına rağmen maalesef yeterli oranda değerlendirilmemektedir.

 

Hasankeyf, tarihi eser turizmi açısından önemli bir zenginliğimiz.  Antik olan şehrin belli bir kısmı sular altında kaldı. Ancak barajın getirmiş olduğu su kaynağı da çeşitli turizm faaliyetleri açısından artılarını da beraberinde getiriyor. 

 

Geçtiğimiz günlerde ailece yaptığımız gezi ile Hasankeyf’e gittik ancak giriş yasağı olduğu için oradan Gercüş’teki Kırkat Gölü’ne ardından da Hisar Köyü’ne giden yol boyunca Kantar Köprüsüne kadar seyir keyfiyle ilerledik. Kantar Köprüsünde yaptığımız yürüyüşle falezleri andıran yükseltilerin kıyısında süt liman gölette güneşin batışına yakın parıldayan gölün tatlı esintisiyle günün yorgunluğunu attık.  Devamında TPAO’nun petrol sahasında  atbaşı sondaj kuyularını ve ilk sondaj kuyusunu gezerek Batı Raman dağları arasından inen yol boyunca geri döndük. 

Kantar köprüsü ve oradan Gercüş’e devam eden yol boyunca müthiş bir kültür ve doğa turizmi fırsatları olduğunu söyleyebilirim. Her yıl çocukları da alarak ailece buradan bir çember çizerek  Hasankeyf’e ve Batmana geri dönerek gezinti yaparım. Mart, nisan, mayıs ve hatta sonraki aylar boyunca doğa ve kültür turizmi açısından çok güzel bir potansiyeli var. Bahar aylarıyla birlikte meyve ağaçlarını çiçeklenmesi, dağlık ve ovalık alanların yemyeşil manzarası Karadeniz yaylalarını andırıyor. Hele ki engebeli bir arazi olduğundan at, katır ve eşeklerin yaygın olarak kullanıldığını görebilirsiniz.

 Bahar ayı tüm hayvanların yavrulama mevsimi olduğundan köy turizmi ile şehir hayatından kasvetli havasından kırsal alanlara, köylere turistik geziler yapılabilir. Çocuklar için temiz hava ve doğal yaşam deşarj olmaları açısından eşsiz bir fırsat sunuyor. Yavru keçi ve koyunların arasına salınca ki keyifleri görülmeye değer. Yavrularıyla gezen kümes hayvanlarını görünce ki sevinçleri her şeye değer. Bu civarda yine taştan yapılmış köylere rastlamak mümkün. At, katır ve eşeklerle kır gezileri yapılabilir. Köylerde taş ve kerpiçten yapılmış konak ve köy evlerinde yerli ve yabancı turistlere ağırlayacak yatırımlar yapılabilir. Yöresel döşenmiş evler, yemek tatlı ve içecekler ile turistler ağırlanabilir. Tandır ekmeği, ayran, mehir, dolma, kelle paça, işkembe, kaburga dolması, kümes hayvanları ve küçükbaş hayvan etleri ile hazırlanmış köy sofraları ile yöresel lezzet ve kültürler tanıtılabilir. Hatta buradan organik köy ürünleri de satılabilir. 

 

Bir şehrin turizm çeşitliliği ne denli çok olursa o kadar yerli ve yabancı turist çeker. Önemli olan turistin gelmesi de değil, turistin konaklamasıdır. Asıl ekonomik girdi transit geçiş yapan turistle değil konaklama yapan turist ile sağlanır. Kentimizin turizm potansiyeli 1-2 saatlik gezilerle değil, bir iki günlük konaklamayı zaruri hale getirecek derecede zenginleştirilmeli alternatif turizm faaliyetleri geliştirilmelidir. Öncelikle bunun için turizmden kazanç sağlayacak tüm paydaşların katılımı ile etkili bir lobi faaliyeti gerçekleştirilmelidir. Sonrasında halka turizm eğitimi ve bilinci kazandırmak için çalışmalar yapılmalıdır. Uzun vadeli kentin tüm il, ilçe ve kırsalındaki tarihi, doğal, kültürel, inanç ve sağlık turizm kaynakları tespit edilip gerekli turizm planı yapılmalı ve projeler hazırlanmalıdır.

 

Kozluk, Sason ve Beşiri ilçelerimizde de zengin bir potansiyelimiz var. İnşallah daha sonraki yazılarımızda buralar için de ne tür turistik faaliyetlerin yapılabileceğini kaleme alacağız. Daha önce de “Gondol ve Fayton Gezileri İle Batman”, “Tarihi Eser Turizmi ve Tarihe Eser Bırakmak” ve “Batman ve Turizm” başlıklı yazılar kaleme almıştım. Bundan sonra da yazmaya devam edeceğim.

Dileyenler  internetten aratarak bu yazılara  ulaşabilir.

Benzer projeler geliştirilebilir. 

Esen kalın…

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri