VEDAT DEMİR

Okullar açılırken, neler oluyor?

Okullar, 4 Eylül Pazartesi günü okula uyum programı çerçevesinde okulöncesi, birinci ve dokuzuncu sınıf öğrencileri için açıldı. Diğer kademedeki öğrencilerde 11 Eylül’de ders başı yapacak.

 

Peki, okullar açılırken neler oluyor?

 

Her yıl olduğu gibi bu yıl da medyada okulların açılışı sanki bir doğal felaketmiş gibi karşılanıyor. İlk gündeme gelen başlıklar; okul, servis, yemek ücretleri, kırtasiyelik ürünlerin fiyatları ve sağlığa zararları ile ilgili uyarılar, trafik sorunları… 

Velhasıl eğitim öğretim yılı adeta ebeveynler için bir kâbusa dönüşüyor. Çocukların tüm bu yayın ve haberler sonrası hangi heyecanla okula başlayacağını bir düşünün.

Ekonomik sıkıntıların vatandaşın belini büktüğü bu enflasyonist ortamda eğitim artık çok arka planda kalıyor. İnsanlar geçim sıkıntısı içinde bir şekilde yaşama tutunmaya çalışıyor. Üstelik bunca ekonomik sıkıntının yanında doğal afetlerde ülkemizin ensesinde…

Tüm bu olumsuz tutum ve haberler okulların açıldığı hafta ve günler öncesinde gündem oluyor. Yıllarca ülke sorunlarına ve sıkıntılarına eğitim şart diye çözüm aradık. Ancak eğitime karşı hiçbir zaman pozitif bir inanç ve algı geliştiremedik. Tüm bu haberler ve yaklaşımlar, eğitimi kalkınmamızın gelişmemizin ve ilerlememizin temeli olarak değil de hala başlı başına eğitimi bir sorun ve dertler yumağı olarak telakki etiğimizi gösteriyor mu? 

Ne yani, ekonomik sıkıntıları görmezden mi gelelim dediğinizi tahmin edebiliyorum. Doğrudur, tüm bu yukarıda sayılan hususlar ülkemizin bir gerçeği ancak unutmamak gerekir ki tüm bu sorunların çözümü de burada yatıyor. Bu bakımdan okulların açıldığı haftayı böyle bir iklimde karşılamaktansa daha heyecan ve coşku ile en azından varımızı yoğumuzu kendileri için seferber ettiğimiz evlatlarımız için bunu yapmalıyız. 

Önceki yıllarda da bu konuyu gündeme taşımıştım. “Okullar açılıyor şenlik başlıyor” başlıklı bir yazı kaleme almıştım. Gelin bu sene de evlatlarımızın heyecanını ve şevkini kaybettirmeden pozitif bir moralle okula başlamalarına yardımcı olalım. 

Okulların açıldığı hafta belediyeler ve valiliklerce çeşitli şenlik ve etkinlikler organize edelim.

Ebeveynler olarak okulların açılışını bir bayram, bir şenlik havasında karşılayacak ev içinde ve dışında çeşitli etkinliklerle karşılayıp çocuklarımızı yüksek moralle okula başlatalım.

Sonra okulların açılışı ile birlikte evin ikliminde bir değişikliğe gidelim.

Sadece çocuklarımızı okul ve çalışma disiplinine almayıp bu disiplin ve değişikliği tüm ailece yapalım.

Televizyon, tablet, telefon ve bilgisayar ekranlarına karşı mesafeyi sadece çocuklarımıza özgü kılmayıp bizler de bu dijital materyallere karşı mesafeli olup örnek olalım.

Çalışma disiplinini evde hep beraber geliştirip çocuklarımıza çalışmalarında destek olalım.

Okuma kültürünü okul sezonu ile birlikte hep beraber geliştirip uygulayalım.

Kahvaltı öğününü ve beslenme alışkanlıklarımızı okullarda ve derslerde öğretilenleri destekleyecek şekilde tatbik edelim.

 

Uyku saatlerine evde hep birlikte uyalım.

Her şeyden evvel evde sağlıklı bir iletişim kültürünü geliştirelim.

Sorumlulukları ve görev paylaşımını yapmayı ihmal etmeyelim.

Özetle söylemek gerekirse baharın gelişini, tatil, kayak, avlanma sezonlarını, yılbaşı, doğum günü ve diğer özel günleri nasıl heyecanla karşılayıp hazırlık yapıyorsak eğitim öğretim sezonunu da öyle karşılayalım diyor ve tüm öğretmen, öğrenci ve ebeveynlerimize hayırlı bir eğitim öğretim yılı diliyorum.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri