VEDAT DEMİR

Çocuklarınızı Keşfedin

6 yaşındaki kız çocuğu film izlerken babasına soruyor; “ Filmde oynayan kişiler yalan mı konuşuyor?” Baba, sahne ile ilgili sorduğunu düşünüyor ki; “hayır kızım” diyor.

Kız çocuğu: “Öyle demiyorum baba, şimdi film gereği rol yapıp konuşuyorlar ya gerçek olmadığını biliyorum ama yine de rol gereği de olsa yalan söylemiş olmazlar mı?”

 

Çocuklarımızın böylesine sıra dışı davranışlarına dikkat etmeliyiz. Çocuklarda gelişim belli bir sıra ile devam eder. Her gelişim döneminde çocuklar gelişim dönemleriyle ilgili baskın özellikleri ile anne -babaya ipucu mahiyetinde şifreler gönderir.  Bu şifreleri ebeveynlerin dikkatli bir gözlem ile yakalaması gerekir ki kaçırırsa çocuğun gizil yeteneklerini ileriki yıllarda keşfetmesi güç olabilir. Bu noktada ebeveyne düşen iyi bir gözlemci olmak ve çocuğunun yeteneklerini gösterdiği ipuçlarını yakalayabilmek oldukça önemlidir.

Aksi takdirde çocuğun ileriki eğitim hayatında sürekli kurs, beceri atölyeleri, okul ve öğretmen arayışı ile yeteneğine uygun meslek seçimi için sıkıntılara katlanmak durumunda kalınacaktır.

 

Belli ki küçüğümüzün eleştirel düşünme becerisi gelişmiş. Küçük yaşlardan itibaren çocuklar gizil yeteneklerini farkında olmadan dışa vururlar. Dikkatli ebeveynler, çocuklarının günlük yaşam aktiviteleri içinde bu türden davranışlarını fark edip anlamlandırabilir. Doğru şekilde ortam ve imkânlar sağlayarak çocuklarının yeteneklerini tam anlamıyla açığa çıkarabilir.

Aslında neredeyse her çocuk böylesi örneklerle kendini keşfettirmeye çalışıyor. Okula suluboyasını götürmeyi unutan çocuğun saçlarından ve okul sütünün pipetinden kendi fırçasını yapıp arkadaşının boyası ile resmini yapıp babasına göstermesi gibi… Yine bulduğu boş boya kutusu ile ritmim tutan Suriyeli göçmen çocuğun hikayesi bildiğim birkaç örnek.

Ve keşfedilmeyi bekleyen nicesi daha var.

Yeter ki anne baba iyi bir gözlemci olsun. Bazen sadece gözlemleyin. Çünkü çocuklar daima kendilerini keşfedecek birilerini bekliyor. Ancak bizler ebeveyn olarak bu tür davranışlarına çok defa anlam veremiyoruz. Sonra yasam mücadelesinde onlara göre değil, kendi istek ve beklentilerimize göre meslek elbisesi giydirmeye çalışıyoruz.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri