VEDAT DEMİR

Boğulma Vakalarına Çözüm Önerileri

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte her yıl boğulma vakaları maalesef şehrin birinci gündem konusu oluyor. Yetkililer tarafından sulama kanallarına ve baraj göletlerine girilmemesi konusunda sıklıkla yapılan uyarılar da yeterli olmuyor.

 

Bu konuda yapılması gereken uyarıların ötesinde işler yapmak diye düşünüyorum. Sulama kanalları, baraj göletleri, çay, gölet gibi mevcut su kaynaklarının varlığı, kavurucu yaz sıcaklarında yüzmek için oldukça cazip hale geliyor. Bu aç bir bireyin önündeki sağlığına zararı olabilecek, görüntüsüyle de bir o kadar iştah açıcı bir yemeğe benzer.  Ona açlığı son noktasına kadar yaşadığı bir anda o yemeği kesinlikle yememesi gerektiğiyle ilgili yapılacak uyarılar ne denli etkili olur soruyorum. Mevcut ortamın ve fizyolojik ihtiyacın baskısıyla eninde sonunda o yemeği yiyenler olacaktır.

 

Psikolojik olarak insan davranışını önceden tahmin edebildiğimize ve geçmiş tecrübelerle de bunu yaşadığımıza göre vatandaşların mevcut su kaynaklarına girmemesi için alternatif güvenli yüzme alanları oluşturmak gerektiğini anlamak zor olmasa gerek.  Yani o zehirli yemeğin yanına yiyebileceği basit de olsa bir yemek en azından açlığını bastırıp hayatta kalabileceği bir ekmek konulabilmelidir.  

Bu bakımdan burada çözüme katkı sağlayabilecek bir iki fikir geliştireceğiz.  O fikirlerden biri sulama kanalları içine yerleştirilebilecek yüzme kafesleri olabilir. Derinliği sabit olabilecek şekilde 1 metre, uzunluğu da kanalın yapısına göre 5-10 metre olabilir. Kenarları ızgara şeklinde su akışını engellemeyecek altı da düz bir zemin olacak şekilde tasarlanan bu kafesler, yüzme havuzlarına erişme imkânının olmadığı bölgelere ya da vakaların olduğu riskli bölgelerde sulama kanalına yerleştirilebilir. Kanalın üzerine yerleştirilecek kafesler günün belli saatlerinde bir görevli nezaretinde açılabilir.

 

İkinci bir fikir ise sulama kanallarının yanında yine 1 metre derinliğinde ve 10 metre çapında küçük göletler oluşturulabilir. Bu göletlerde vatandaşların özellikle de çocukların yüzmesi sağlanabilir. 

 

Üçüncü fikir ki bence en etkili olanlarında biri, Batman Çayı ıslah Projesi ile çayın kenarında belli aralıklarla güvenli derinliklerde çok sayıda göletler oluşturulabilir. Yapılacak bu göletler ihtiyacını duyduğumuz alternatif yüzme alanı oluşturabilir. Bu fikirler boğulma vakalarını ciddi anlamda düşürebilir. 

 

Oluşturulacak göletlerin su temizliği çay ile bağlantılı küçük kanallar ile sağlanabilir devri daim eden ve suyu sürekli yenilenen göletler şeklinde tasarlanabilir. Hatta buralarda sportif, amatör olta balıkçılığı bile yapılabilir. Vahşi balıkçılık ile avlanma sorununa da önemli anlamda bir katkı sağlanmış olur. Avlanma kültürü de daha düzenli bir hale getirilebilir. 

 

Boğulma vakaları ile ilgili daha evvel de ulusal ve yerel basında  yer alan çözüm önerilerinin olduğu “Yüzme Eğitimi Zorunlu Olmalı” bir yazı daha kaleme almıştım. Dileyen okurlarımız ve yetkililer yazıya alt kısımda paylaştığım linkten ulaşabilir. Ancak oradaki yazı daha çok okullardaki mevcut koşullardan faydalanmayı ve yüzme eğitimini konu alan bir yazı idi.  Salgın koşulları nedeniyle eğitim öğretimin de uzaktan yapılması o projelerin mevcut durumda hayata geçirilmesini zorlaştırıyor.

 

 O yazımızda da yine boğulma vakalarını en aza indirecek fikirler geliştirmeye çalıştık. Burada verdiğimiz fikirler lafın lafı açtığı gibi veya kelime türetmece oyununda olduğu gibi belli temel harfler, çok sayıda kelimenin türetilmesine katkı sağladığı gibi bizim de kaleme aldığımız bu fikirler de elbette daha yeni fikirlere kapı aralayabilir. Amaç bu hassas konuyla ilgili bir beyin fırtınası yapmak, boğulma vakalarının önüne geçilebilmesi için uyarılardan daha öte somut neler yapılabilir sorusuna etkili çözümler geliştirebilmektir.

 

Ben de sosyolog olarak kentimize sorumlu bir yazar olarak böyle bir şekilde katkı sunmak istedim. Umarım bu yazı yetkililerin ve sorumlu vatandaşların, yazarlarımızın daha iyi fikirler geliştirmesine katkı sağlar ve bu boğulma vakalarının hayata geçirilen projeler ile son bulmasına vesile olur. 

https://www.egitimajansi.com/vedat-demir/yuzme-egitimi-zorunlu-olmali-kose-yazisi-1507y.html

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri