VEDAT DEMİR

Sosyal Medya Ehliyeti

 

Sosyal medya, bilindiği üzere teknolojiyle aracılanmış bir iletişim platformu…

 

Haliyle böyle olunca da yüz yüze ilişkilerde cesaret edemeyeceğimiz pek çok ifadeyi klavyeden çok daha rahat bir şekilde yazabiliyoruz. Kimlik gizlendiği ve çoğu kez maskelenmiş profiller kullanıldığı için çok ileriye de gidebiliyoruz.

Yıllardır köşe yazıları yazıyorum. Birçok yazarı da sosyal medyadan takip ediyorum. Kendi yazılarımda hiçbir zaman sivri bir dil kullanmadığım gibi takip ettiğim milyon takipli yazarların da kullandığını görmedim. Gayet nazik ve iyi niyetle yazılar yazmamıza rağmen maalesef zaman zaman bu sosyal medya zorbalarına denk gelebiliyoruz.

Hoş sadece bu yazarlara karşı olan bir durum da değil herkese karşı böyle saldırgan ve çirkin ifadelerle sosyal medya iletişimi kullananlar var.

Bir düşünceye bir paylaşıma katılmayabilirsiniz. Aleni bir suçlama, nefret, önyargı, iftira ve hedef gösterme vb. bir paylaşım yokken gayet naif bir dille ifade edilmiş fikir ve paylaşımlara hakaret ve argo tabirlerle cevap vermek neyin nesidir anlayabilmiş değilim.

 

Karşıdaki kişi milyon takipçisi olan kamuoyu tarafından sevgiyle takip edilen bir yazar da olsa binlerce takipçisi olan bir yazar da olsa durum değişmiyor. Kendini tatlı dille ve nezaketle ifade etmeden ya da eleştirmeden direk çirkin bir tavırla iletişime geçip taşlayıp duran bu insanları anlamak güç doğrusu…

Bu tür ifadeleri kullanan kişilere yine nazik bir şekilde karşılık veriyorum. Belki hatasını anlar diye ancak yok.  Müthiş bir benlik algısı var. Kendini herkesin ve her şeyin üstünde gören klavye megalomanları var maalesef.

Neden böyle, ne yapılabilir? diye düşününce sosyal medya ehliyeti olmalı diye düşündüm. Şaka değil gerçekten aklıma yattı. Nasıl mı?

Bilindiği üzere pek çok farklı sosyal medya mecraları var. Her biri de kendine özgü bir format kullanıyor. Hal böyleyken neden yerli ve milli bir sosyal medya platformu kurulmasın. Hem de sosyal medya ehliyeti olanların kullanabileceği entelektüel bir düzeyde kullanıcıları olan elitist bir sosyal medya mecrası…

Peki, bu ehliyet neye göre verilecek?

 

Üye olanların öteki sosyal medya kullanımı inceleyen bir yazılım ile ya da kurulacak yeni bir sosyal medya kanalında üç dört aşamalı üyelik sistemiyle… Mesela gümüş, platin, altın üyelik şeklinde olabilir. Kullanıcının birkaç yıllık kulanım durumuna göre üyeliği yükseltilebilir.  Üyelik aşamasında test uygulanabileceği gibi üyelik ve kullanım koşullarını içeren sözleşme de olabilir.

Belli bir entelektüel seviye belirlenir. Kullanıcıların iletişim dili bu süreçte kullanıcı ve sosyal medya yöneticileri tarafından sürekli takip altında olabilir. Şiddet, önyargı, nefret, argo, ayrımcılık vb. iletişim dili kullanan kullanıcıların üyeliği iptal edilebilir. 

Zira diğer türlü sosyal mecrada yukarıda saydığımız olumsuz davranış kalıplarını sürekli kullanmayı alışkanlık haline getirenlerin zamanla bu tavırlarını gerçek yaşamda da kullanmaya başladıklarını görüyoruz. Adeta sosyal medya bu tür kişiler için pratik yapma ve staj zemini oluşturuyor.

 

Mevcut sosyal medya platformlarında da filtre ve şikâyetler ile bu olumsuz durumların önüne geçilmeye çalışılıyor. Ancak yetersiz olduğunu görebiliyoruz. Bu fikirle amaç suçu cezalandıran bir mecra değil suçun olmadığı bir mecra inşa etmek.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri